Hoppa till huvudinnehåll

Kultur och nöje

Film: Dogborn – rapparen Silvana Imam skådespelardebuterar i sjukt bra drama

En ung kvinna med smutsigt hår och trött blick tittar upp under lugg.
Bildtext ”Säg till dom som aldrig saknat mig - Säg till dom jag är tillbaks igen - Säg till silver att jag klär i guld. (ur låten Tänd alla ljus, 2015) I filmen Dogborn visar rapparen Silvana att hon är guld även på duken.
Bild: Maja Dennhag

Två syskon i en desperat situation dras in i ett dramatiskt händelseförlopp och en och en halv timme senare inser publiken att den begåvats med flera nya stjärnor. Vackra, starka, lysande.

Vi börjar i en sunkig vrå i ett smutsigt kontorsrum i någon form av fabrikshall. Här sover en ung kvinna (Silvana Imam) och en ung man (Philip Oros) ihopkurade på golvet.

När det smäller till i plåten utanför är hon på fötter inom bråkdelen av en sekund. Försöker genskjuta killen i arbetskläder som kommit till morgonpasset.

”Har ni inget åt oss, vi är beredda att göra vad som helst, vi kan börja direkt”, säger hon och tigger med blicken.

En man och en kvinna står och tittar snett åt sidan i nattklubbsmiljö.
Bildtext Du och jag mot världen. Brorsan (Philip Oros) kan alltid lita på att syrran (Silvana Imam) gör sitt bästa.
Bild: Maja Dennhag

Det syns att hon och brorsan behöver ett jobb, ett hem, en framtid. Det syns också att aggressionen ligger på lur bakom tröttheten. Med jämna mellanrum drar spasmliknande knyckar genom den slitna kroppen.

Och brorsan, han säger ingenting. Det har han inte gjort sedan de lämnade Syrien för en evighet sedan. Kommunicerar gör han bara med blicken som är ömsom frågande, ömsom bedjande.

Det syns att det här är en sammansvetsad duo – och från första stund är det omöjligt att slita blicken ifrån den.

Säkert stilgrepp

Dogborn – som namnet till trots är en svensk film – är Isabella Carbonells regidebut och som sådan otroligt säker. Hon jobbar med teman som lätt kunde ha kantrat över i ett predikande tonfall och/eller outhärdlig ångest – men hon lyckas lyfta det tunga till en annan nivå.

Mycket sker via ett bildspråk som skonar åskådaren från den brutalitet man inser att hela tiden pågår någonstans utanför bild. Istället fångar kameran upp andra saker, leker med färger, ljus och bildvinklar.

En kvinna står och hänger vid en  vägg av glas eller plast med en julgran i bakgrunden.
Bildtext Julefrid? Den klarast lysande stjärnan i den här julsagan är rapparen Silvana Imam som är lika karismatisk på film som på scenen.
Bild: Maja Dennhag

Dessutom har Carbonell en känsla för rytm, vet exakt hur länge en bild håller. Hon ger plats för åskådaren att ta in en blick eller en snygg komposition. Och hon ger även utrymme för ljudet – från tystnad till musik.

När det småningom visar sig vilket uppdrag syskonen väntas utföra, vilka skurkarna är och vem som drabbas känns det som om hela salongen plötsligt blev kyligare. Inte minst för att de värsta skurkarna ser ut som vilka medelsvenssons som helst.

Hen kunde vara din eller min granne, kollega eller bekant.

Samtidigt framgår det att många av dem som upprätthåller den kriminella verksamheten befinner sig i en återvändsgränd. Alla är skyldiga någon en tjänst och långsamt avtrubbas även den mest härdade.

En ung flicka med asiatiskt utseende tittar anklagande på den vuxna kvinna som sitter bredvid henne.
Bildtext Alla är vi offer – eller? Emma Lu spelar en av de unga kvinnor som råkar illa ut i Isabella Carbonells starka regidebut.
Bild: Maja Dennhag

Över allt detta brutala och fula lägger sig den ömsinta skildringen av syskonen som är helt utlämnade åt varandra.

De smågnabbas, leker och nafsar efter varandra som hundvalpar. Söker skydd och värme hos den andra. Det är uppenbart att det är den några sekunder äldre systern som axlat föräldrarollen.

När brodern får något jagat i blicken eller ser ut att stänga av kontakten till yttervärlden finns hon där för att lugna. På kvällarna berättar hon gång efter annan en saga om en syster och en bror.

Det är poetiskt utan att kännas högtravande, vackert utan att bli patetiskt.

Silvana och Oros är guld!

Det har knappast undgått någon att rapparen Silvana Imam är en explosivt karismatisk artist som sjunger med hela kroppen. En artist som har både ord, kropp och själ i sin makt.

Silvana Imam
Bildtext Naturkraft. Så lyder titeln på Silvana Imams album från 2016. Och på duken lever hon upp till den benämningen.
Bild: Yle/Petter Sandelin

Nu får hon visa att hon också kan kanalisera sin energi in i en rollgestalt. Det är lätt att köpa hennes gestaltning av ett hemlöst, aggressivt, hungrigt djur som vägrar ge upp.

Hon är helt enkelt rasande bra på att vara rasande.

Men trots Imams starka insats är det Philip Oros blick som stannar kvar längst på min näthinna. Jag vet inte när jag senast sett någon förkroppsliga utsatthet, hopplöshet och hudlös rädsla med samma intensitet.

Så snälla du, låt dig inte avskräckas av att ramverket byggs upp av dystra teman i en mörk värld – det här är en vacker och välspelad film som också rymmer en enveten strimma hopp.

Så. Himla. Bra.

En man med skrämd blick står i det kalla ljuset från en hiss.
Bildtext Se mig, hör mig! Philip Oros spelar lillebrorsan vars enda trygghet finns hos stora syrran.
Bild: Maja Dennhag