Hoppa till huvudinnehåll

Sport

Slarvade bort sitt pass och fastnade i Senegal – nu får TPS äntligen tillbaka sin stjärnback: ”Fick jobba länge på det”

Uppdaterad 10.05.2023 17:50.
Benga Samba Seynabou
Bildtext År 2019 spelade Samba Benga för Ekenäs IF. Efter det blev det par år i SJK:s organisation innan flytten till TPS.
Bild: Patric Westerlund

Han valdes till ettans bästa försvarare i fjol och fortsätter nu i TPS för en tredje säsong. Men Samba Bengas säsongsstart försenades av ett försvunnet pass.

Trots att det inte blivit något avancemang tillbaka till ligan har TPS haft försvarsspelet i skick under de senaste säsongerna i divison 1.

En orsak till det är backklippan Samba Benga, som efter fjolåret valdes till årets försvarsspelare i serien. Nu står det klart att det blir en tredje säsong i Åbo för mittbacken.

Men kontraktsförlängningen kommer först nu, då det redan gått nästan en månad sedan seriestarten.

Orsaken? Ett försvunnet pass – och långsam byråkrati i Senegal.

Krånglig process att fixa nytt pass

Klubben skriver i dagens pressmeddelande att Benga åkte hem till Senegal i december efter fjolårssäsongen. Resan blev längre än tänkt då hans pass försvunnit.

– Jag tappade bort passet innan jag lämnade Finland. I Afrika fick jag ansöka om ett nytt visum för att kunna ta mig tillbaka till Europa, berättar Benga på en video som klubben släppt.

– I Senegal kan man bara boka tid för visumansökning på fredagar klockan 15. Under den efterföljande kvarten ska alla som vill till Europa boka en tid, så om din uppkoppling är lite långsam så hinner tiderna gå till andra.

– Så jag lyckades inte boka en tid under minst tre fredagar. När jag till slut fick en tid så gav jag uppgifterna som behövdes, men därefter tog det ännu en god stund för dem att fixa fram mitt pass, förklarar spelaren.

TPS hittas i mittenskiktet av tabellen efter en blek början på säsongen. På de första fem matcherna har det bara blivit en seger.

– Samba var definitivt en av dem ur fjolårets lag som vi ville behålla. Vi fick jobba länge på det här, nu kan man vara riktigt nöjd med att det löst sig, kommenterar tränaren Mika Laurikainen.

Diskussion om artikeln