Hoppa till huvudinnehåll

Åboland

Delar av ASA-huset kan bli bostäder – Stiftelsen för Åbo Akademi utreder alternativ för fastigheten

I framtiden kan det finnas studentbostäder i ASA-huset i akademikvarteren i Åbo. Det är ett alternativ för fastigheten då Åbo Akademi flyttar ur fastigheten, som finns på Fänriksgatan.

Stiftelsen för Åbo Akademi utreder framtiden för sina fastigheter, när Åbo Akademi har beslutat att avstå från en del av dem.

Delar av ASA-huset blir tomt när den nya byggnaden Astra blir klar vid Biskopsgatan om ett par år. Då är det meningen att en del av den personal och de studerande som nu studerar och jobbar i ASA flyttar till Astra.

Att bygga bostäder i fastigheten är ett alternativ, meddelar fastighetschef Mika Soinio till Yle Åboland. Därför har Stiftelsen för ÅA nu lämnat in en ansökan till Åbo stad, för att starta processen att ändra detaljplanen för det område där ASA-huset finns.

I ASA-huset finns i nuläget bland annat fakulteten för samhällsvetenskaper, juridik och ekonomi.

Asa-huset på Åbo Akademis Campus
Bild: Ellen Ijäs / Yle

Det krävs alltså en detaljplaneändring för att kunna genomföra ändringar i fastigheten och den processen inleds nu vid staden.

Enligt Soinio är alltså ett alternativ att det skulle finnas både studentbostäder och universitetsverksamhet i ASA i fortsättningen.

ASA-huset ligger på ett bra ställe för studentbostäder, konstaterar Soinio. Nackdelen är att det finns ont om parkeringsplatser på området.

Stiftelsen för Åbo Akademi köpte fastigheten år 1974. Innan det hade fastigheten fungerat som en fabrik där Asa- radioapparater tillverkades. Byggnaden totalsanerades under åren 2008 och 2009.

Turun Sanomat var först ute med nyheten om ASA-husets framtid.

Diskussion om artikeln