Hoppa till huvudinnehåll

Österbotten

Ny dragning av riksväg 8 i Korsholm

En ny väg ska dras mellan Vikby och Martois i Korsholm. Den kommer i framtiden att ses som en ny linjedragning av riksväg åtta från Vikby norrut.

Den nya vägförbindelsen börjar vid riksväg 3 och 8 planskilda anslutning och slutar vid Lillkyrovägen. Den planerade sträckan är cirka sju kilometer.

Målet är att planeringen ska vara klar i slutet av det här året men något beslut om genomförandet av projektet finns inte.

Under torsdagskvällen (11.5) presenterar NTM-centralen vägplanen för allmänheten på ett öppet möte i Helsingby skola i Korsholm.

Mer information om vägprojektet kan du läsa här.

Relaterat

Rånförsök i Korsholm – polisen ber om tips

Polisen ber om tips gällande ett försök till rån vid K-supermarket Piffi i Smedsby i lördags, den 9 december. Det var klockan 12:34 som en person försökte genomföra ett rån.

Gärningspersonen avlägsnade sig i riktning mot ämbetshuset och Niklasvägen.

På sin webbplats har polisen publicerat en bild på gärningspersonen.

Tips kring fallet tas emot av Polisinrättningen i Österbotten, entingen per e-post till adressen vihjeet.pohjanmaa@poliisi.fi eller via tipstelefon 0295 415 501.

I Korsholm och Larsmo är arbetsförmågan bra

Korsholm och Larsmo återfinns i topp tio av de kommuner i landet där arbetsförmågan är som bäst, detta enligt Folkpensionsanstaltens och THL:s siffror.

Arbetsförmågan är som bäst i Södra Finland och bäst är den i Grankulla, Esbo och Sibbo. Med i toppen finns också två österbottniska kommuner; Korsholm och Larsmo.

Mest arbetsoförmögna finns i Östra och i Norra Finland. Sämst är den i Rautavaara, Tuusniemi och Kaavi i Norra Savolax.

Indexet för arbetsoförmåga beskriver regionala skillnader i fråga om sjukpension, sjukdagpenning och yrkesinriktad rehabilitering.

De stora skillnaderna mellan kommunerna beror bland annat på befolkningens levnadsvanor, åldersfördelningen, sysselsättningssituationen och inkomstnivån.

Försök med skolskjuts till två adresser för Korsholmselever

Sen början av året har de Korsholmselever i årskurs 7-9 vars föräldrar bor på olika adresser rätt till skolskjuts till och från båda hemmen.

Nu har en första uppföljning av försöket gjorts och den visar att det inte blir några stora merkostnader för kommunen och enligt bussbolaget har det inte orsakat några problem för dem heller.

Enligt bildningsutskottets ordförande Yngve Lithén (SFP) är det ändå förvånansvärt få elever som använt sig av möjligheten till skolskjuts från båda hemmen.

Endast en fjärdedel av de kring 80 elever som har rätt till skolskjuts till och från två adresser använder sig av möjligheten.

Försöket pågår till läsårets slut och utskottet tar då ställning till om försöket blir permanent och godkänns som ett nytt skjutskriterium.

Polisen grep maskintjuvar i Vasa och Korsholm

Polisen i Österbotten har gripit flera personer misstänkta för att ha stulit arbetsmaskiner i Vasa och Korsholm.

En maskin som stals från körövningsbanan på Alskatvägen i Vasa i november hittades i Sundom. Den misstänkta tjuven är känd av polisen sedan tidigare. Maskinen har lämnats tillbaka till ägaren.

I samband med husrannsakningar har polisen också hittat tre grävskopor som stals från ett vägbygge på Lillkyrovägen i Korsholm i november, samt en markvibrator som anmälts stulen i Höstves i Vasa.

Även personerna som misstänks för de stölderna är kända av polisen sedan tidigare.

Polisen meddelar också att helgen var lugnare än normalt i Österbotten. Under veckoslutet hade man 540 uppdrag. I de flesta av fallen handlade det om rattfylleri, misshandel eller berusade personer.

I Karleby körde en personbilsförare av vägen på riksväg 8 natten till söndag. Personen misstänks för grovt rattfylleri.

En kvinna håller i en bok

Jane Trygg-Kaipiainen ville lära känna sin hemkommun – skrev bok om Korsholms byar

Boken baserar sig på tidigare utgivna historiker.