Hoppa till huvudinnehåll

Utrikes

Ny misstänkt försvarsläcka i Sverige – man åtalas för verksamhet som kunde orsaka försvaret stora skador

Pieni lentokone lentää lennonjohtotornin vieressä.
Bildtext Olika känsliga försvarsobjekt ska ha varit av särskilt intresse för nätverket i Sverige. Flygledartornet på bilden är inte kopplat till fallet.
Bild: Marit Hommedal / EPA

En 50-årig man åtalas för att ha innehaft och spridit hemliga uppgifter om försvaret, meddelar Åklagarmyndigheten i Sverige. Det rör sig om objekt som är högt skyddsvärda och fallet klassas som grovt.

Enligt åtalet har mannen innehaft och spridit hemliga och känsliga uppgifter om ett stort antal försvarsanläggningar, skriver Åklagarmyndigheten i ett pressmeddelande på torsdagsmorgonen.

Vidare heter det att ”ett röjande för främmande makt kan orsaka svenska försvaret stora skador och nedsätta vår förmåga att försvara landet i krig”.

– Jag anser att brottet är grovt eftersom uppgifterna har rört förhållanden av stor betydelse för rikets försvar. Mannen misstänks ha befordrat, röjt, anskaffat och tagit befattning med de här hemliga uppgifterna, säger senior åklagare Lars Hedvall vid Riksenheten för säkerhetsmål i pressmeddelandet.

Mannen ska ha stått bakom och administrerat den databas som varit grunden för utbytet av hemliga uppgifter, uppger Hedvall.

Del av nätverk

Den nu åtalade mannen misstänks alltså höra till den grupp av personer som i svenska medier beskrivs som ”militärt överintresserade”. Gruppen ska ha kartlagt militära anläggningar.

Tidigare har flera andra i nätverket åtalats.

Svenska Säkerhetspolisen är inkopplad på fallet.

Källor: Åklagarmyndigheten, DN, SR, SVT