Hoppa till huvudinnehåll

Sport

Vad har hänt med Rovanperä? Regerande mästaren reflekterar över inledningen av säsongen inför Portugals VM-rally: ”Jag kan inte vara nöjd”

Kalle Rovanperä blir intervjuad.
Bildtext Rovanperä är lugn trots den medelmåttiga starten på säsongen.
Bild: Nikos Katikis/DPPI/Shutterstock/All Over Press

I fjol dominerande Kalle Rovanperä VM-serien från start. I år har han inte lyckats knipa en enda seger. Toyotaföraren hoppas på att trenden vänder i Portugal.

För ett år sedan vann Rovanperä tre av de första fyra tävlingarna i VM-rallyt, men i år är hans bästa placering en andraplats i Monte Carlo.

Finländaren är medveten om situationen och erkänner att det har gått för lång tid sedan han senast stod överst på prispallen.

– Vi har ännu inte nått vår toppnivå. Jag kan inte vara nöjd, säger Rovanperä då han reflekterar över sin säsong till MTV.

Trots en medelmåttig inledning är Rovanperä ändå på tredje plats i VM-sammandraget, bara en poäng bakom Sebastien Ogier och Elfyn Evans. Han känner hopp inför Portugals VM-rally.

– Vi siktar definitivt på mer. Förhoppningsvis är vi på samma nivå som de andra när det gäller bilen. Sedan får vi se om de har förberett sig bättre.

VM-sammandraget efter fyra tävlingar

Andra har höjt nivån

Att Rovanperä skulle ha sänkt nivån tror Yle Urheilus expert Henri Haapamäki inte på. Snarare är det de andra förarna och stallen som tagit kliv framåt.

– Förra årets dominans av Kalle fick de andra att förbereda sig ännu bättre inför denna säsong, säger Haapamäki.

– Toyotas försprång har minskat, om det ens finns kvar. Hyundai har åtminstone nått samma nivå, och M-Sports Ford har också förbättrats sedan förra året.

Likt Rovanperä tror Haapamäki att Portugals rally passar den regerande mästaren. Ett bevis på det är hans seger där förra året. Dessutom kommer han att starta som den andra föraren och slipper därmed ploga grusvägen, vilket den första föraren, Elfyn Evans, kommer att behöva göra.

– Kalle får en liten fördel med startpositionen, och jag tror att teamet har gjort allt för att se till att hans bil är i toppskick redan på fredagen.

Torsdagens första teststräcka bekräftade Haapamäkis tankar. Rovanperä hade den sjätte snabbaste tiden, men var bara 0,4 sekunder efter Ott Tänak, som var snabbast.

Portugals VM-rally startar på fredag och består av 19 specialsträckor.

Diskussion om artikeln