Hoppa till huvudinnehåll

Kultur och nöje

Nepo babies, quiet quitting, TERF och stealth wealth — fyra avsnitt från Sällskapet som behandlar den senaste tidens kulturuttryck

Två personer står bredvid varandra på en gräsmatta och ler. I bakgrunden syns ett rött hus.
Bildtext Jörn Donners son Rafael Donner renoverar tillsammans med sin fru Ninni Donner den förfallna folkskolan Ekkulla i Raseborg i reality-tv-serien ”Längtan till landet”. Podden Sällskapet initierade en het diskussion om nepo babies i Svenskfinland.
Bild: Parad Media

Podden Sällskapet har under den senaste tiden diskuterat olika samtida kulturuttryck, som man stöter på antingen i samhället eller online. Här kommer våra fyra bästa avsnitt om samtidsfenomen.

Nepo babies i Hollywood och Svenskfinland, diskussionen om “quiet quitting” handlar om att jobbet inte är meningen med livet, kan man vara TERF om man är woke? Och att klä sig diskret men exklusivt, stealth wealth är ett mode som trendar som bäst.

Nepo babies i Svenskfinland

Ordet ”nepo baby”, eller ”nepotism-barn”, syftar på kändisbarn i Hollywood och hur de antas gynnas av sitt ärvda kontaktnät. I det här avsnittet funderar Sällskapet på varför vi blir så sura då folk får saker i livet till synes utan att göra något för det, bara för att de har rätt efternamn.

Jörn Donners son Rafael Donner köpte en förfallen folkskola och renoverade den i reality-tv-serie “Längtan till landet”.

Jörn Donners sons husrenovering blev tv-serie – nepo babies i Svenskfinland

50:36

Quiet quitting — vår yngsta generation arbetstagare vill inte jobba

Diskussionen om “quiet quitting” har hållit på sedan i fjol somras. Generation Z ifrågasätter rådande antaganden som att det är jobbet som gör ens liv meningsfullt.

I det här avsnittet funderar Sällskapet att den yngsta generationens arbetare faktiskt har goda skäl att inte överprestera på jobbet.

Quiet quitting – vår yngsta generation arbetstagare är inte intresserad av att jobba

46:36

WOKE versus TERF

Länge betydde ”woke” bara “medveten” ur ett afroamerikanskt perspektiv. Men under de senaste decenniet med brutalt polisvåld mot svarta i USA fick ordet betydelsen ”medveten om hur svarta har det”. Och därifrån till hela den progressiva rörelsen, med miljö- och hbtq-frågor och sociala.

Begreppet ”wokeness” har de senaste åren ersatt ”politiskt korrekt” som den kristna högerns skällsord för allt de betraktar som vänster, i synnerhet när det rör rättighetsfrågor för svarta, kvinnor och hbtq-personer.

”TERF” betyder ”transexkluderande radikalfeminist”. Det är ett uttryck som används för att beskriva de radikalfeminister som inte anser att transpersoner och transpersoners rättigheter ska inkluderas i den feministiska rörelsen.

I det här avsnittet av Sällskapet funderar vi på hurdana värderingar man ska ha idag för att inte bli cancellerad.

WOKE versus TERF – turnéaktuella Ricky Gervais delar våra åsikter

56:51

Årets starkaste modetrend kallas “stealth wealth"

Huvudtanken bakom “stealth wealth”-trenden är att du ska se dyr ut utan att se dyr ut. Kläderna ska inte skrika, de ska viska.

Den här stilen där kläderna går i nyanser av grädde, vanilj och nougat i hållbara tyger, är inte bara för de ultrarika. Stilen har filtrerats längre ned i näringskedjan för att bli den dominerande trenden i vår.

I det här avsnittet diskuterar Sällskapet vad det är som sker i samhället som bidrar till att vi just nu klär oss diskret, men ändå exklusivt?

“Stealth wealth” är årets starkaste modetrend — klä dig dyrt men diskret

56:15