Litteraturfestivalen Helsinki Lit inleds i dag – därför har man lyckats locka internationella superstjärnor

Festivalens konstnärlige ledare Philip Teir tror på en Annie Ernaux-effekt. Han hoppas hon kommer hem till honom och ser på Käärijä efter festivalen. Svenska Yle direktsänder en förfest med många av författarna.
Helsinki Lit ordnas i helgen för nionde gången och kan i år stoltsera med litteraturvärldens internationella superstjärnor.
Bland deltagarna finns den franska Nobelpristagaren Annie Ernaux, en annan av Frankrikes just nu mest omtalade författare, Édouard Louis, Tessa Hadley, ett av de främsta namnen inom samtida brittisk litteratur, den svenska serieskaparen, samhällsdebattören och hedersdoktorn Liv Strömquist samt Augustprisvinnarna Ia Genberg och Patrik Svensson.
Festivalen som äger rum på Bio Rex i Helsingfors är slutsåld. Men Svenska Yle bjuder på en direktsänd förfest fredagen 12 maj från och med klockan 16.30. I den träffar du flera av författarstjärnorna en halvtimme innan festivalen sparkar igång.
Hur har man lyckats få med så många kända namn i år? Philip Teir, konstnärlig ledare och idéfader till Helsinki Lit säger att en superstjärna drog till sig flera andra.
– Det fanns definitivt en Annie Ernaux-effekt i och med att vi sålde slut redan i början av mars. Édouard Louis, som är ett stort Ernaux-fan, tackade ja dagen efter att hon tackade ja. Vi har försökt få hit honom i fem år.
Också nio år av erfarenhet och ett långsiktigt arbete har gjort sitt.
– Många årets författare har samma agenter som de författare vi haft med tidigare år. Det finns en vetskap om vad vi är, att vi ofta är utsålda, och att det lönar sig att komma.
Många har blickarna riktade mot Eurovisionsfinalen som infaller samma helg som Helsinki Lit. Grämer det här er eller har ni beaktat det?
– De senaste åren har vi ätit middag tillsammans med våra gäster efter festivalen och sedan brukar vi se på Eurovisionen. I fjol hade vi några författare hemma hos oss, bland annat Maaza Mengiste (red.anm. Booker Prize-nominerad amerikansk-etiopisk författare) och kollade på tävlingen. Vi får se om Annie Ernaux kommer och tittar på Käärijä.
Festivalen slutar 18-tiden på lördag och Teir påpekar att man gott hinner hem till Eurovisionsfinalen.
Samarbetar som rockfestivaler
Teir ser Helsinki Lit som en del av en nordisk festivalbukett och jämför med Louisiana literature på Louisiana konstmuseum i Danmark och Norsk litteraturfestival i Lillehammer i Norge, som man också samarbetar med.
– Norsk litteraturfestival är jättemycket större med flera hundratals program. I bästa fall går det att göra lite utbyte. Till exempel den amerikanska författaren Torrey Peters som kommer ut i Helsinki Lit åker efter festivalen till Italien och fortsätter sedan till Lillehammer, så det går att kombinera en europeisk turné med flera festivaler, lite så där som rockfestivaler gör. Det blir billigare för alla parter att dela på kostnaderna.
Den första festivalen sålde kring tusen biljetter fördelat på två dagar. Också årets festival ligger på ungefär samma nivå.
Finns det skäl att flytta festivalen till en större arena?
– Många av våra besökare har föreslagit att vi borde flytta till en större scen. Det är jättesvårt eftersom scenerna bokas redan ett år i förväg. Det är svårt att hitta någonting i Helsingfors den här tiden på året. Finlandiahuset är under renovering och Savoyteatern och Musikhuset var fullbokade. Jag är inget stort fan av Mässcentret. Jag gillar att vi är mitt i centrum och att det är lätt att komma till platsen.
Vill du att Helsinki Lit ska bli en stor festival eller hållas liten och intim?
– Vi har pratat mycket om det. Vi är bara två som jobbar operativt med festivalen och det skulle bli svårhanterligt för oss om den växte väldigt mycket. Då borde också organisationen växa. Det finns en fördel med att det är lätthanterligt och ganska litet.
Personligen har Teir sett mest fram emot nobeltippade, karibisk-amerikanska Jamaica Kincaid som avbokade några dagar innan festivalen, vilket Teir blev väldigt besviken över. Han tror att publiken gärna hade hört henne prata om odling och växter, vilket hon beskriver intressant i sina böcker.
– Nu ser jag mest fram emot Tessa Hadley, som jag själv ska intervjua på scen. Jag tycker väldigt mycket om hennes böcker.
Vad har du lärt dig under de nio åren som ni har drivit festivalen?
– Jag har lärt mig att det finns ett intresse för att höra författare komma från andra länder till Helsingfors och prata som om vi skulle befinna oss helt i någon annan stad. Det finns en känsla på Helsinki Lit av att den stora världen på något sätt kommer till Helsingfors.
– När det gäller intervjuerna ska man väl vara lite nervös men försöka tänka att man bara sitter och pratar. Då brukar det bli bäst.