Hoppa till huvudinnehåll

Österbotten

Polisen i Österbotten ryter till om gräsbränning: ”Vi på polisen är inte det minsta roade”

Terräng brinner.
Bildtext Just nu är det förbjudet att bränna gräs utomhus.
Bild: Mostphotos

Då det är gräsbrandsfara bränner man inte gräs. Det påpekar Polisinrättningen i Österbotten, eftersom många bränder just nu orsakas av österbottningar som fräckt struntar i eldningsförbudet.

För tillfället råder det gräsbrandsfara i samtliga landskap på polisinrättningens område.

Då tänder man inte öppen eld, kastar inte fimpar runt omkring sig och det traditionella gräsbrännandet så sysslar man verkligen inte med, skriver polisen i ett inlägg på Facebook.

Trots att en varning för gräsbrand råder har det till polisen strömmat in anmälningar om gräsbrännande.

I de lindrigare fallen kommer den skyldige undan med böter, skriver polisen i sitt inlägg. Samtidigt påpekar polisen att gräsbrännaren också är ersättningsskyldig för de egendoms- och andra skador som möjligen uppstår.

Polisen berättar i sitt inlägg också att man i år råkat ut för att en person som var i färd med att börja bränna gräs, struntade i polisens uppmaningar och befallningar och fick föras till butkan.

– Ingen kommer och stoppar mig då jag bränner gräs! hade gräsbrännaren snäst till polisen.

Personen misstänks nu för våldsamt motstånd mot tjänsteman.

Polisen riktar en skarp uppmaning till invånarna om att genast upphöra med dylikt beteende. Vi på polisen är inte det minsta roade och vi kan slå vad om att man på räddningsverket är ännu mindre roade, skriver man i inlägget.