Hoppa till huvudinnehåll

Huvudstadsregionen

Gångbro i Esbo rasade när skolgrupp på 50 personer gick över den – 24 skadade, inga livshotande eller invalidiserande skador

Uppdaterad 11.05.2023 19:58.
En byggarbetsplats där en bro byggs och en skylt för fotgängare.
Bildtext Gångbrons botten föll medan en skolgrupp gick över den.
Bild: Jussi Nukari/Lehtikuva

En tillfällig gångbro i Hagalund i Esbo rasade på torsdagsförmiddagen. En vuxen och 23 barn födda kring 2008 skadades. Ingen fick livshotande eller invalidiserande skador.

Sammanlagt 45 elever och lärare från Helsingforsskolan Kalasataman peruskoulu var på utflykt i Hagalund i Esbo, på väg till nutidskonstmuseet Emma strax innan klockan tio på torsdag förmiddag.

Då de gick över en tillfällig bro över Östanvindsvägen gav bottnen vika, och sammanlagt 24 personer föll närmare fem meter. De drabbade var alla unga födda kring 2008, förutom en vuxen som arbetar som lärare vid skolan.

Västra Nylands räddningsverk fick larm om olyckan klockan 9.24 och fem minuter senare var den första ambulansen på plats.

Sammanlagt 14 ambulanser och en helikopter kom till olycksplatsen. Den första ambulansen lämnade platsen klockan 9.45 och den sista patienttransporten åkte klockan 10.50.

Romahtaneen sillan onnettomuuspaikka Espoon Tapiolassa. Kuormalavalla valtavasti pahvia, puuta ja muovia. Pelastushenkilöstö ja poliisi tutkivat paikkaa.
Bildtext Polisen utreder orsaken till raset.
Bild: Lukijan kuva

Inga invalidiserande eller livshotande skador

Västra Nylands räddningsverk uppger att utryckningen var förhållandevis lyckad, eftersom det fanns tillräckligt med räddningspersonal i beredskap.

Enligt räddningsverket behövde ingen patient vänta på transport. Det torra och varma vädret gjorde också att första hjälpen på plats förlöpte smidigt.

Alla olycksoffer var i skick att flyttas. De flyttades till Jorvs sjukhus, det närmaste sjukhuset till olycksplatsen, men också till Nya barnsjukhuset och Brosjukhuset i Helsingfors.

Polisens tekniska utredare utreder platsen där bron rasade. De står i grupp på gatan.

Ögonvittne berättar: Jag höll på att hamna under den rasade bron i Hagalund

Flera på plats när olyckan hände på torsdagsmorgonen.

Enligt HUS-sammanslutningen, som ansvarar för den specialiserade sjukvården i Nyland, hade inga av patienterna allvarliga, invalidiserande eller livshotande skador.

I de flesta fall var det frågan om skador på extremiteterna. I praktiken handlar det om skador på ben och armar, men också ryggskador.

Under torsdagen fick flera patienter akut operationsvård för bland annat benbrott.

Du som berörts – här får du information och hjälp

  • Myndigheterna har upprättat telefonnummer där närstående till de skadade kan få information. Telefonnumren är 09-471 87521, 09-471 87522 och 09-471 87524.

  • Om du var med om olyckan eller är närstående till någon av de drabbade, kan du få krishjälp på numret 09 310 44222. Det här numret riktar sig alltså endast till offren och deras anhöriga.

  • Om du själv inte direkt berörts av olyckan, men känner att du behöver hjälp och vill prata med någon kan du ringa till de lokala krisjourerna:

    Västra Nylands social- och krisjour, 029 151 2221

    Helsingfors krisjour, 09 3104 4222

Polisen misstänker framkallande av fara och vållande av personskada

Bilder från platsen visar att brons botten, bestående av en tunn träskiva, lossnade helt och hållet. Träskivan var underifrån stödd av en konstruktion bestående av metallrör. Esbo stad ansvarar för bron, som uppförts och planerats av en entreprenör som tillverkar byggställningar.

Lähikuva kävelysillan vanerilattiasta, joka loppuu kesken.
Bildtext Endast en tunn träskiva fanns under fotgängarnas fötter.
Bild: Kristiina Lehto / Yle

Västra Nylands polisinrättning utreder fallet som misstänkt framkallande av fara och vållande av personskada. Polisen misstänker ännu inte någon speciell individ, men kommer att reda ut hur det kom sig att bron rasade och på vems, om någons, ansvar bron låg.

Också Olycksutredningscentralen utreder broraset.

Dylika tillfälliga broar kontrolleras veckovis och den här bron hade kontrollerats senast i fredags, uppger Esbo stad.

Ytterligare en likadan bro används fortfarande. Esbo stad säger att bron kontrollerats efter olyckan, men att man inte kommer att ta den ur bruk.

Poliser vid broraset i hagalund.

Bro har rasat i Hagalund i Esbo – 24 personer skadade, inga livshotande skador

Två dussin personer skadades när en tillfällig bro rasade på torsdagsmorgonen. Elever och lärare från en skola i Helsingfors gick på bron i Hagalund när olyckan inträffade.

Diskussion om artikeln