Hoppa till huvudinnehåll

Sport

Yle Sportens stora VM-rankning: Lejonen är guldfavorit igen – Tre Kronor och Kanada största hoten mot en ny finländsk guldyra

Lejonen firar VM-guld i Tammerfors.
Bildtext Samma scener som i fjol på samma plats? Lejonen har alla chanser att upprepa fjolårets hemmasuccé.
Bild: Petri Saarelainen / AOP

Börjar det kännas tjatigt? En ny VM-turnering står inför dörren och Finland är den stora förhandsfavoriten igen. Den här gången dessutom som utpräglad segerkandidat.

Här är Yle Sportens rankning av de 16 VM-lagen:

Favoriterna – endast guld i sikte

Jukka Jalonen i "guldstol".
Bildtext Jukka Jalonen vet hur man vinner VM-turneringar. Trotjänarna Marko Anttila och Atte Ohtamaa finns med i hans lagbygge även i år.
Bild: Tomi Hänninen

1. Finland – segermaskinen har en ny VM-titel i sikte

Lejonen rider på en aldrig tidigare skådad våg av framgångar. De tre senaste VM-turneringarna har resulterat i två guld och ett silver. Och glöm inte att Finland också knep OS-guld i fjol.

Jukka Jalonen litar på sitt koncept. Finlands trupp kryllar, som vanligt, av spelare som varit med om att vinna stora titlar och taktiskt kommer hemmalaget inte att bjuda på några överraskningar.

Den trygga omgivningen och det välbekanta spelsättet ger en trygghet då turneringen kulminerar. Jalonen matchar dessutom sin trupp broderligt – det innebär att spelarna inte blir överbelastade trots att det blir tio matcher på 17 dagar för de fyra bästa lagen.

Vill man leta efter svagheter så saknas en offensiv kapellmästare i backbesättningen. Miro Heiskanens betydelse då Finland vann i fjol ska inte underskattas. Nu faller ett stort ansvar på Mikko Lehtonens axlar i numerärt överläge.

Jussi Olkinuoras form efter en svajig säsong är också något av ett frågetecken. Kommer Emil Larmi att ta över som förstemålvakt?

2. Kanada – finalaktuell igen

Saldot från de senaste världsmästerskapen skojar man inte bort: Kanada har i de sju senaste VM-turneringarna tagit tre guld och två silver.

Lönnlöven har ett ymnighetshorn av NHL-spelare. Det innebär att Kanada varje år är en av de hetaste mästarkandidaterna.

Årets kanadensiska VM-trupp saknar stora NHL-namn, men det är inte nödvändigtvis en dålig sak. Kanada tog exempelvis VM-guld 2021 med ett förhållandevis anonymt lag som sammansvetsades i slutet av turneringen.

Lagkaptenen Tyler Toffoli gjorde 34 mål under den gångna NHL-säsongen. Blickarna riktas mot honom då Kanadas matcher står och väger.

3. Sverige – på gång igen

Det misslyckade experimentet med Johan Garpenlöv som förbundskapten är över. Nu lotsas Tre Kronor av Sam Hallam som var något av en alkemist under sin långa sejour i Växjö. Hallam lotsade klubben till inte mindre än tre SHL-titlar.

Tre Kronor har spelat piggt under Hallams ledning i Euro Hockey Tour i år och även om laget saknar superstjärnor så ser lagbygget gediget ut.

Sam Hallam tittar på hockeymatch.
Bildtext Sam Hallam har kommit in som en frisk fläkt till Tre Kronor.
Bild: CTK/All Over Press

Ett spännande namn i truppen är 18-årige forwarden Leo Carlsson som sannolikt reserveras bland de första under NHL-draften i sommar.

4. Tjeckien – slår Kari Jalonens mannar till?

Kari Jalonen tog över som förbundskapten för ett drygt år sen. Under finländarens ledning tog Tjeckien sin första VM-medalj på tio år då laget vann bronsmatchen.

Backbesättningen ser medioker ut men under Jalonens ledning spelar Tjeckien mer nihilistiskt än tidigare vilket kan bära långt.

Kari Jalonen firar med sin stab.
Bildtext Kari Jalonen lyckades bryta en lång tjeckisk medaljtorka under år som förbundskapten.
Bild: Tomi Hänninen

Landslagsveteranerna Roman Cervenka och Dominik Kubalik är de stora vapnen i offensiv zon.

Tjeckien har fått fason på sin juniorverksamhet igen. I årets JVM tog Tjeckien silver och året innan blev det semifinal. Bådar gott för framtiden.

5. Schweiz – dags för fullträffen?

Schweiz hör numera till de stora nationerna på VM-nivå. Två finalplatser på 2010-talet skvallrar om potential.

I Rysslands fortsatta och välförtjänta frånvaro har Schweiz dessutom en lättare väg till medaljmatcherna än tidigare.

Merparten av årets VM-spelare håller till i den inhemska ligan, men NHL-spelarna JJ Moser och Nino Niederreiter bidrar med spetskompetens.

Schweiz har mycket på spel redan i gruppspelet. Placerar man sig bland de två bästa undviker man sannolikt att möta Finland eller Sverige i kvartsfinal. En seger över endera Kanada eller Tjeckien i grundserien är ett måste.

Utmanarna – har kvartsfinal i sikte

Slovakiska hockeyspelare firar.
Bildtext Slovakien gjorde OS-succé i Peking i fjol.
Bild: George Walker IV-USA TODAY Sport

6. Slovakien – inte där än

Slovakien har inte tagit en VM-medalj sen 2012. Därefter var det en lång ökenvandring innan Slovakien slog till och tog skrällbrons i OS 2022.

OS-medaljen var ett tecken på att det slovakiska hockeyfolket har tagit skeden i vacker hand. Talangutvecklingen var i många år bristfällig och korruption var ett stort problem på förbundsnivå.

Nu blåser positivare vindar och Slovakien har igen klarat av att hävda sig i juniorturneringar. I U18-VM i april vann Slovakien över Finland i kvartsfinal och var mycket nära att slå Kanada i bronsmatchen.

Men på seniornivå slår Slovakien ur underläge. Kvartsfinal är realism – mer än så skulle vara en skräll.

Den slovakiska ishockeyns stora talang, tidigare TPS-yttern Juraj Slafkovsky, var en nyckelspelare då Slovakien tog OS-brons. Han återhämtar sig från en skada och deltar inte i VM.

7. Tyskland – under nytt kommando

Toni Söderholms era som Tysklands förbundskapten är över. Tysk-kanadensaren Harold Kreis tog över efter att den förre HIFK-kaptenen lämnat sin post för jobbet som huvudtränare för Bern.

Tysklands insatser under Kreis ledning var till en början degiga men trenden har varit positiv. Strax före VM vann tyskarna över Slovakien två gånger om på bortaplan.

Utvecklingskurvan för den tyska ishockeyn har varit positiv de senaste åren. OS-silvret 2018 var ett högvattenmärke och Tyskland har dessutom fostrat en del NHL-spelare på sistone. Av de mest namnstarka spelarna ställer endast Detroit-backen Moritz Seider upp den här gången.

Kvartsfinal är realism för Tyskland. De avgörande matcherna är drabbningarna mot USA och Danmark.

8. USA – mediokert lagbygge

VM står inte särdeles högt i kurs bland de amerikanska NHL-spelarna. Det är bara att ta en titt på årets VM-trupp. Den ser trubbig ut.

USA har bara tre av sina 87 bästa poängplockare från årets NHL i laget. Alex Tuch är den stora stjärnan med 79 NHL-poäng den gångna säsongen. Den förmodade förstacentern Nick Bonino plockade 19 poäng.

Nick Bonino och Alex Tuch på träning.
Bildtext Nick Bonino och Alex Tuch hör till ryggraden hos det USA som Finland möter i premiären.
Bild: Tomi Hänninen

Men USA har lyckats hyfsat väl i de senaste turneringarna. Amerikanerna har spelat i bronsmatch de två senaste mästerskapen.

Om det förhållandevis anonyma laget tänder till kan USA spela om medaljer också i år. Men om spelarna är mer intresserade av nattlivet i Tammerfors blir det respass redan i och med gruppspelet.

9. Danmark – NHL-stjärnan i fokus

Den danska truppen innehåller många bekantingar för vänner av VM-ishockey. Det är ett rutinerat garde som försvarar de rödvita färgerna.

Men en profil saknas då Frans Nielsen avslutade sin långa och framgångsrika karriär efter VM i fjol. Det betyder att NHL-proffset Nikolaj Ehlers är den tveklösa ledaren i offensiven.

Danmarks spets håller för måttet då Ehlers flankeras av spelare som Mikkel Bødker och Jokerit-bekantingen Nicklas Jensen. Dessvärre saknas bredd, vilket är det största hindret på vägen mot en första dansk kvartsfinalplats sen 2016.

Medelmåttorna – slår ur underläge

Närbild på Kaspars Daugavins.
Bildtext Kaspars Daugavins fungerar som kapten för turneringens andra värdland, Lettland.
Bild: IMAGO/Eibner/ All Over Press

10. Lettland – hur långt bär hemmaplansfavören?

Lettland har nått kvartsfinal en enda gång under de senaste tio försöken. Den här gången har laget hjälp av de fanatiska hemmafansen.

Mycket avgörs redan på lördag då Lettland tar sig an Slovakien. Blir det seger så står vägen in bland de åtta bästa öppen.

Målvakten Kristers Gudlevskis, som glänste då anrika Modo säkrade avancemang till SHL, bär en hel nations förväntningar på sina axlar.

11. Norge – samma läge igen

Den norska landslagsishockeyn har stagnerat. Landslaget är inte tillräckligt bra för att kunna vika sig en plats i kvartsfinal, men samtidigt tillräckligt bra för att hålla de förmodade bottenlagen Kazakstan och Slovenien bakom sig.

I de tio träningsmatcherna inför VM lyckades man skrapa ihop två segrar – båda över Frankrike.

Ligaspelarna Christian Kåsastul (HIFK), Philip Granath (Tappara) och Mathias Trettenes (HPK) hör till de viktigaste kuggarna i det norska maskineriet.

12. Frankrike – anfall är bästa försvar?

Alexandre Texier har gjort över 100 NHL-matcher och är lagets stora affischnamn. Även i övrigt så ser det hyfsat ut bland forwardarna. Spelare som Charles Bertrand, Sacha Treille och bröderna Bozon håller bra klass.

Alexandre Texier på isen.
Bildtext Alexandre Texier är fransk hockeys absolut största namn just nu.
Bild: IMAGO/PanoramiC/ All Over Press

Backarna och målvakterna är en annan femma. De flesta håller till i den franska ligan som i ärlighetens namn inte håller särdeles hög klass.

Frankrike får än en gång blicka nedåt i tabellen snarare än uppåt.

Slagpåsarna – försöker undvika nedflyttning

Kazakstan firar mål i hockey-VM.
Bildtext Kazakstans VM-lag innehåller gott om KHL-spelare.
Bild: Andrea Re/LiveMedia/Shutterstock/All Over Press

13. Kazakstan – stark KHL-prägel

Kazakstan åkte upp och ner mellan A- och B-divisionen i VM-hierarkin på 2010-talet. Nu gör Kazakstan för första gången en tredje turnering i VM-finrummet i svit.

Stommen består än en gång av spelare som representerar det kazakstanska bidraget i KHL, Barys Astana. Nikita Mikhailis är storstjärnan. Han var en av KHL:s 40 bästa poängplockare förra säsongen.

I det stora hela är det ändå ett anonymt landslag som måste tänja sig rejält för att slå sig in bland de fyra bästa i gruppen.

14. Österrike – räddas av Ungern?

Österrike halkade in i A-VM i fjol då IIHF portade Ryssland och Belarus från turneringen. Laget tog till vara på chansen och placerade sig före Norge och Storbritannien och behöll sin plats i den högsta divisionen.

Den stora merparten av spelarna lirar i ICEHL som förutom österrikiska lag också har klubbar från Italien, Slovenien och Ungern. Det säger det mesta om Österrikes slagkraft.

Österrikes smala lycka är att Ungern, som har ett ännu svagare lag på pappret, finns i samma grupp.

15. Slovenien – tack och hej!

Slovenien är tillbaka i A-VM efter en paus på sex år. Inte illa av en nation som endast har sju ishallar och ungefär tusen registrerade spelare.

Frågan är om Slovenien ens med nationens superstjärna Anze Kopitar i laget skulle klara av att behålla sin plats i A-divisionen. Nu tvingas laget klara sig utan sin stora NHL-stjärna vilket fäller avgörandet. Det blir respass.

16. Ungern – hej och tack!

Ungern får pröva på lyckan i A-VM för tredje gången på 2000-talet. De två tidigare försöken resulterade i en seger och tolv förluster.

Det allra mesta talar för att det blir en ny fransysk visit.

Diskussion om artikeln