Hoppa till huvudinnehåll

Västnyland

Personlig assistent stal pengar av åldring, dömdes till fyra månaders villkorligt fängelsestraff

Hand knäpper in pinkod på bankautomat
Bildtext Det fanns transaktioner som det inte gick att redovisa för i målet. Arkivbilden har inget samband med händelserna i artikeln.
Bild: Mostphotos

Västra Nylands tingsrätt har dömt en person till villkorligt fängelsestraff och böter. Under den tid hen jobbade för en äldre person lyfte hen drygt 13 000 euro från den äldres konto för eget bruk.

Svaranden jobbade som personlig assistent åt en äldre person i Raseborg nästan ett och ett halvt år. I jobbet ingick att betala klientens räkningar, handla mat och hjälpa till med läkar- och tandläkarbesök.

Assistenten hade rätt att lyfta pengar från klientens bankkonto.

Ett glapp på 13 000 euro i balansen

Under den tid som svarande i målet jobbade för den äldre personen lyftes sammanlagt 28 650 euro från kontot.

Det visade sig att den äldre använt cirka 15 500 euro under perioden 2015–2017. Resten, 13 150 euro, hade lyfts som kontanter men det fanns ingen verifikation på vad de använts till.

Ibland hade pengar lyfts från kontot även sådana tider då assistenten inte arbetat enligt turlistan.

Fanns stark bevisning

Svaranden bestred åtalet som rubricerades som grov förskingring.

Hen sade att hen nog jobbat som assistent åt den äldre under den här tiden, men att hen haft kontoinnehavarens lov till alla transaktioner.

Enligt assistenten ville den äldre till exempel att räkningar skulle betalas så att hen lyfte kontanter och betalade dem över disk. Assistenten hänvisade också till att pengarna gått åt till livsmedel. Svaranden sa också att den äldre haft höga kostnader, bland annat i form av månatliga taxiresor.

Rätten fann ändå att det fanns en stark bevisning att den svarande inte talade sanning.

Bevismaterialet bestod bland annat av kontoutdrag, kopior på uttagsverifikat och en sammanställning över uttag, arbetspass, assistenter samt tider då den äldre legat på sjukhus.

Vittne slog larm

Till bevisningen bidrog också ett vittne, den person som hade insett att allt inte stod rätt till.

Vittnet hade tidigare jobbat som assistent för den äldre, som bett att vittnet skulle sörja för att de pengar som fanns kvar efter den äldres död skulle testamenteras till församlingen.

Vittnet hade fått en nyckel till den äldres lägenhet.

Efter att den äldre dog år 2017 begav sig vittnet till bostaden för att leta reda på testamentet. Hen fann bostaden i oreda och hittade flera obetalda räkningar. Hen kontaktade svaranden för att fråga om de förfallna räkningarna och svaranden sade då att pengarna tagit slut då allt blivit så mycket dyrare.

Vittnet gjorde då en polisanmälan om att den äldres ekonomi inte skötts ordentligt under den sista tiden.

Enligt vittnet var den äldre mycket sparsam och ville också att det skulle finnas tillräckligt med pengar på kontot för att betala begravningskostnaderna efter att hen gått bort. Nu blev det istället släkten som fick stå för dem.

Vittnet hade också blivit kontaktad av både banken som undrade över hur den äldres ekonomi sköttes och hemvården som var orolig över att det försvann mediciner ur den äldres medicinskåp.

Villkorligt fängelse och dagsböter

Tingsrätten dömde den svarande för förskingring till ett fyra månaders villkorligt fängelsestraff. Dessutom ska hen betala 30 dagsböter till ett sammanlagt värde på 570 euro, plus en brottsofferavgift på 80 euro. Domen har ännu inte vunnit laga kraft.