Hoppa till huvudinnehåll

Åboland

S:t Olofsskolans kommunikation till hemmen får massiv kritik – direktör: ”Situationen borde ha åtgärdats omgående”

S:t Olofsskolan i Åbo fotad ovanifrån.
Bildtext Hård kritik mot S:t Olofsskolans kommunikation till hemmen.
Bild: Yle /Arash Matin

Det har förekommit massiv kritik gällande S:t Olofsskolans kommunikation till hemmen, uppger Liliane Kjellman, direktör för svenskspråkig fostran och undervisning vid Åbo stad.

Det har också framkommit i en kvalitetsenkät som gjordes bland årskurs sju till nio.

– Det är en sak vi hör väldigt starkt, något vi inte kan vara nöjda med och behöver åtgärda, säger Kjellman.

Ett fall där en lärare i S:t Olofsskolan påstås ha använt grovt och osakligt språkbruk under lektioner har väckt stor diskussion i media och bland elever, och deras vårdnadshavare.

”Situationen borde ha åtgärdats omgående”

Gällande skolans hantering av fallet säger Kjellman att det är lättare att komma fram till åtgärder vartefter att det framkommer mer information i fallet.

– En skola agerar med den informationen som man har just då i händelsen, men det är ju klart att det här borde ha åtgärdats omgående.

Kjellman säger att det är väldigt synd att det finns elever som upplever att de inte blivit hörda på rätt sätt i situationen.

Staden har alltid nolltolerans mot sådant beteende och det är väldigt viktigt att meddela om sådana här saker, precis som eleverna har gjort.

Liliane Kjellman

Hon berättar att hon fick ett samtal att det finns kritik mot en lärares beteende i samband en lista som eleverna lämnat in till rektorn. Eleverna hade skrivit en lista över upprörande saker som läraren sagt under lektionstid.

– Jag har också en minnesbild att jag då gav direktiv om att alla bör höras i situationen. Men det är först nu när det anhängiggjordes på nytt som jag fick en uppfattning om att det är väldigt allvarliga saker som det gäller.

Liliane Kjellman, en dam med ljust hår och glasögon, är servicedirektör för svenskspråkig fostran och utbildning i Åbo stad.
Bildtext Liliane Kjellman, direktör för svenskspråkig fostran och undervisning vid Åbo stad.
Bild: Linus Hoffman/Yle

Hon säger att staden har nolltolerans mot ett motsvarande beteende som fallet gäller och att det är viktigt att man meddelar om sådant sker. Kjellman understryker att eleverna gjort alldeles rätt i fallet.

– Vi ser väldigt allvarligt på det här, jag är verkligen ledsen för att vi nu har elever och studerande som upplever att de inte har blivit tagna på allvar i det här fallet eller hörda på ett bra sätt.

Diskussionsmöte med vårdnadshavare

Nu ska ett diskussionsmöte ordnas i vilket vårdnadshavare får delta. Mötet ska vara ett tillfälle att diskutera förväntningarna kring kommunikationen från skolan och vad som behöver göras.

Också andra händelser under läsåret har rapporterats om i media, och de ska också diskuteras under mötet, uppger Kjellman.

Utredningen blir klar innan sommaren

Liliane Kjellman kommenterar inte utredningen närmare, inte heller vad fallet kan leda till för åtgärder. Hon tillägger att det också gäller lärarens rättskydd.

Stadens HR-avdelning är inkopplad i utredningen och också jurister. Utredningen kommer att vara klar innan sommaren, uppger Kjellman.