Hoppa till huvudinnehåll

Utrikes

Ryska utrikesministeriet kritiserar nordisk granskning: ”Koordinerad kampanj för att smutskasta Ryssland”

Röda torget i kvällsbelysning.
Bild: Maxim Shipenkov / EPA

Ryska utrikesministeriets talesman har igen tagit avstånd från de nordiska rundradiobolagens dokumentärserie som tar upp Rysslands hybridkrigföring i Norden.

Ryssland angrep igen på onsdagen de nordiska rundradiobolagens dokumentärserie Skuggkriget.

Det ryska utrikesministeriets taleskvinna Maria Zacharova kallade på onsdagen serien en koordinerad kampanj för att smutskasta Ryssland.

– Allt det här – vilket redan en flyktig undersökning visar – är tydligt inspirerat av myndigheterna och underrättelsetjänsterna i de här länderna och deras hantlangare, anser Zacharova.

Skuggkriget har producerats av Yle, Sveriges Television, Danmarks Radio och norska NRK. Dokumentären undersöker Rysslands hybridkrigföring i de nordiska länderna.

Zacharova varnar att seriens upphovspersoner med provokationer av den här sorten närmar sig en punkt där det inte längre finns någon väg tillbaka då det gäller förhållandet till Ryssland.

”Flyttfåglar nästa”

Enligt Maria Zacharova ger dokumentären anledning att vänta sig att flyttfåglar som flyger från land till land också kommer att utpekas som spioner i Norden.

– Jag tror det är nästa steg. Jag vet inte vem som först blir utpekad som spioner: fåglar eller fiskar, kommenterar Zacharova.

Det ryska utrikesministeriets talesperson Maria Zacharova
Bildtext Ryska utrikesministeriets taleskvinna Maria Zacharova. Arkivbild.
Bild: EPA-EFE/All Over Press

”Inte vana att synas i sömmarna”

Den svenske projektledaren Axel Björklund svarar på anklagelserna å de nordiska rundradiobolagens vägnar. Enligt honom är Rysslands reaktion ett tecken på att insatsen varit viktig.

Man ska också se Zacharovas kommentarer i ljuset av pressfrihetssituationen i Ryssland, konstaterar Björklund. De ryska myndigheterna är inte vana att synas i sömmarna på det sätt som Skuggkriget gör.

Redan efter det första avsnittet av den tredelade dokumentären reagerade Maria Zacharova med att säga att det var frågan om ”samordnade fejknyheter”.

Källa: DR, NRK, SVT

Mer om ämnet på Yle Arenan