Tulludens kaféföretagare: ”Vi har gjort det här för kundernas skull, men nu ser framtiden så oviss ut att vi slutar i Hangö”
Nyheten om att Cafe Oasis, som finns i en tillfällig containermodul vid Tulluddens strand, lägger ner verksamheten väcker bestörtning bland Hangöborna.
– Det var för stor osäkerhet kring framtiden och ekonomin och därför valde vi att inte söka om bygglov för kaféet på Tulludden.
Det säger företagaren Matti Suutarinen, som efter fem år lägger ner verksamheten i höst. Han driver kaféet tillsammans med sin hustru, i början var också brodern med.
Nyheten om att Café Oasis, eller i folkmun containerkaféet på Tulludden i Hangö, lägger av har väckt bestörtning i Hangö.
Många skriver på sociala medier att de kommer att sakna stället, den goda servicen och de nygräddade bakverken.
Rädsla för besvär i och med den nya detaljplanen
Staden har i flera repriser uppmanat företagaren att söka bygglov, som behövs då detaljplanen för Tulludden blir klar.
Ingen ansökan har ännu lämnats in och därför ser staden sig nu tvungen att avsluta samarbetet per den sista september.
Matti Suutarinen säger att det finns en rädsla för besvär i samband med den nya detaljplanen.
Han säger också att kontrakten varit för korta för att våga göra stora investeringar. Samtidigt har företaget redan plöjt ner kännbara summor i containermodulen och för att få vatten till den tillfälliga konstruktionen. Verksamheten kom också i gång senare än vad företagarna räknat med.
– Det var meningen att vi skulle öppna redan 2016, men det var först 2017 vi fick modulen på plats. Företaget som levererade den hade så bråda tider att det drog ut på tiden.
Driver verksamheten med stort patos
Matti Suutarinen säger att kunden alltid stått i fokus i verksamheten på Tulludden.
– Vi har gjort det här för kundernas skull och för att vi vill erbjuda goda hemlagade produkter av finländska råvaror och erbjuda en trevlig upplevelse, säger Matti Suutarinen.
Han säger att man velat vara lite som ”folks egen stuga minus ansvaret; en plats där det bara är att slå sig ner till bords och snacka bort en stund”. Därför har man också valt en mer stuglik konstruktion som tillfällig byggnad: det ska inte vara för fint, utan snarare hemtrevligt. Under vintern har man till exempel haft pulkor och kälkar åt barnen så att de kunnat leka i snön.
– Men verksamheten skall vara ekonomiskt lönsam och ekologiskt hållbar och så måste jag hålla frun på gott humör genom att inte kasta bullarna hon bakar i soporna om de inte går åt, tillägger han med ett skratt.
Fortsätter någon annanstans
Enligt Suutarinen har samarbetet med staden fungerat bra och i sommar kommer man ännu att betjäna kunderna.
– Det finns ingen bitter eftersmak.
Öppettiderna kommer att följa vädret och besökarmängderna, men sannolikt ökar man öppethållningen efter midsommar.
Det värmer hans hjärta att höra att folk tycker att det är synd att Oasis stänger.
– Vi har haft så fina kunder och dem kommer vi att sakna.
Matti Suutarinen säger att de kommer att fortsätta driva kafé enligt det här konceptet, men inte i Hangö.
– Så pass mycket har vi redan investerat att vi vill fortsätta. Men vi måste ha arbete under en större del av året.