Hoppa till huvudinnehåll

Politik

Ökande irritation i regeringsförhandlingarna i Ständerhuset – Biaudet är fortfarande med

Uppdaterad 12.05.2023 05:16.
SFP:s förhandlingsgrupp poserar i Ständerhusets trappor
Bildtext Statsrådet publicerade på torsdagen en bild av SFP:s regeringsförhandlare som poserar i Ständerhusets trappor.
Bild: Stina Virkamäki / Statsrådets kansli

Stämningarna i regeringsförhandlingarna verkar hårdna efter snart två veckor i Ständerhuset. Nyheten om att SFP:s Eva Biaudet skulle ha lämnat förhandlingarna tonades snabbt ner av de inblandade, men det går inte att kalla nyheten en ”anka”.

Både regeringsbildaren Petteri Orpo (Saml) och Eva Biaudet själv tonar ner nyheten i Ilta-Sanomat om att Eva Biaudet skulle ha marscherat ut från förhandlingarna i protest, och att SFP nu sökte en ersättare i förhandlingsbord 8 om en trygg och resilient rättsstat.

Väldigt lite i Ilta-Sanomats artikel är sant, sa SFP-ordförande Anna-Maja Henriksson när hon lämnade Ständerhuset på torsdag kväll. Artikeln ändrades också under kvällen.

– Jo Eva Biaudet kom ut från förhandlingsgruppen på förmiddagen, men gick tillbaka och har suttit där hela eftermiddagen. Det finns inga planer på att byta ut henne. Biaudet sitter där så länge hon själv vill sitta där, förklarade Henriksson.

Exakt vad som hände vill Henriksson inte uttala sig om. Hon säger sig tro att det handlade mer om att Biaudet upplevde att hon inte fick taltur, eller något sådant.

SFP-ordföranden vill inte bedöma om Biaudet var arg när hon gick ut.

– Det var ingen större dramatik, utan hon gick sen tillbaka dit efter en stund. Sådant här händer.

Petteri Orpo, Riikka Purra och de övriga ministrarna går på en gata.

Oppositionen grillar regeringen om regeringsprogrammet – följ med direkt

President Niinistö utnämnde den nya regeringen på tisdagen. I dag debatteras regeringsprogrammet i riksdagen.

Biaudet bekräftar förhandlingspaus

Eva Biaudet har hört till de främsta kritikerna mot att SFP skulle regeringsförhandla med Sannfinländarna.

Själv bekräftar att hon var missnöjd med förhandlingarna och tog en paus med sin SFP-kollega Johanna Mantere i sektionen för inre säkerhet, kriminalpolitik, invandring och integrationsfrågor.

Men de återvände till förhandlingarna och smällde inte i dörrarna, betonade Eva Biaudet. Desto mer ville hon inte uttala sig offentligt när hon lämnade Ständerhuset vid 18-tiden.

Den ursprungliga artikeln i Ilta-Sanomat hänvisar till förhandlingskällor, som också säger att Biaudet har förgiftat stämningen i reformgruppen. Biaudet förundrar sig över hur en sådan nyhet har spridit sig.

Spänningen stiger alltså i Ständerhuset och Anna-Maja Henriksson jämför med tidigare förhandlingar, som hon ofta har gjort de två senaste veckorna.

– Andra har också gått ut och kommit igen i förhandlingar. Men Henriksson medger att situationen är speciell. Så här stora åsiktsskillnader har det kanske inte funnits mellan två partier i regeringsförhandlingarna, eller mellan SFP och något annat parti.

”Speciellt upplägg”

– För SFP:s del är det här förstås unikt. Upplägget är väldigt annorlunda än vad vi har varit med om tidigare. Vi har här en större roll än många gånger tidigare, förklarar Henriksson.

I den här situationen behövs SFP:s riksdagsmandat för att bilda en borgerlig majoritetsregering och sannfinländarna har redan kritiserat SFP för att dra nytta av situationen och stoppa sannfinska prioriteringar, där en minskning av invandringen står högt på listan. Det är de frågorna som behandlas vid det förhandlingsbord där Eva Biaudet ingår.

– Vi har nog alltid haft en roll, men den här gången är det väldigt mycket som också landar på våra axlar. Vi måste vara väldigt aktiva. Det är förstås också en bra sak, det betyder att man lyssnar på oss, säger Henriksson.

Regeringslösningen och programmet ska senare försvaras för väljare och partimedlemmar. Men det är en långt senare sak, säger Henriksson. Förhandlingarna har kommit igång på allvar först den här veckan.

Framsteg inom vissa sektorer

På torsdagen lät det som om man nu har hört de flesta experterna och att skrivandet av regeringsprogrammet är igång, och har kommit långt på vissa sektorer.

Inga mellanrapporter kommer att ges om framstegen i de olika arbetsgrupperna, men Petteri Orpo kom vid presskonferensen med en ”god nyhet”.

Partierna har enats om satsningarna på forskning, utveckling och innovation. Enligt förslag från en parlamentarisk arbetsgrupp bör fyra procent av bnp satsas på den sektorn, och Orpo lovade att så nu ska ske.

Vid torsdagens presskonferens med Petteri Orpo verkade vårdsektorns finansiering vara ett av de stora problemen, med överraskande höga underskott, vid sidan av problem med sysselsättningen.

I dag ska alla fyra partiledare delta i en presskonferens som hålls redan vid lunchtid.