Hoppa till huvudinnehåll

Kultur och nöje

“Jag läste min första deckare som 36-åring” – Viveca Sten gick från att vara chefsjurist till att skriva Morden i Sandhamn och Åremorden

Författaren Viveca Sten poserar framför en öppen spis.
Bildtext Väntar inte på inspiration. Den produktiva Viveca Sten säger att hon även som författare haft nytta av att vara van vid att planera sitt arbete och jobba mot en deadline.
Bild: Niclas Vestefjell

Tv-serien “Morden i Sandhamn” lockar igen stor publik med nya avsnitt och nästa år kommer en serie baserad på Åremorden-böckerna. Men vad fick juristen Viveca Sten att bli författare?

Viveca Sten är sirlig till växten, men utstrålar auktoritet. Blicken är intensiv och hållningen självsäker. Hon är uppenbart van vid att bli intervjuad, men lyckas parera känslan av färdigtuggade svar.

Istället lyssnar hon uppmärksamt och svävar inte på orden när det gäller det egna skrivandet. Hon talar engagerat om nya projekt, men har inte svårt att återvända till den initiala skrivgnistan.

Den som gav upphov till serien om juristen Nora som i sommarparadiset Sandhamn dras in i det ena mordfallet efter det andra.

Hon som är huvudperson i en bokserie som sålt i mer än fyra miljoner exemplar på mer än tjugo språk – och blivit en tv-serie som toppat tittarstatistiken även i Finland.

I begynnelsen var stranden

Så låt oss backa bandet och förflytta oss till ön Sandhamn sommaren 2005.

Vy från Sandhamn
Bildtext Blå, blå vindar och vatten. Stranden i Sandhamn lockar till sig mängder av båtgäster.
Bild: Stella Pictures

Här finns det sommarhus som Viveca Stens familj förfogar över sedan mer än hundra år tillbaka. En idyll som skapt för avstressande semesterdagar.

Inte minst för en framgångsrik jurist som efter ett antal faktaböcker drömmer om att kunna skriva något skönlitterärt. Och som under en promenad plötsligt får en idé.

– Solen sken, himlen var blå, vågorna rullade långsamt in mot stranden. Och då fick jag en bild i mitt huvud: ett lik som låg i strandkanten, inlindat i ett fisknät med vattensjuk hud, med fingrar och tår som fiskarna gnagt på, sjögräs i håret.

Så här beskriver Viveca Sten upptakten till boken I de lugnaste vatten (2008) – den första av åtta om juristen Nora och polisen Thomas som vid sidan av att jaga mördare även jagar en gemensam lycka.

Thomas (spelad av Jakob Cedergren)  och Nora (Alexandra Rapaport) på stranden i Sandhamn.
Bildtext Det blir en dag på stranden. Thomas (Jakob Cedergren) och Nora (Alexandra Rapaport) möttes första gången 2010. Här strax efter det makabra fyndet.
Bild: Filmlance International

– Jag gjorde Nora till jurist som jag själv, gjorde henne till småbarnsmamma för att det var lätt att relatera till, upptäckte att det var krångligt om jag inte hade en polis med på ett hörn, säger Sten som ville bryta mot den i det skedet dominerande klichébilden av en manlig polis.

– Han som är i 60-årsåldern, sur och frånskild med usla förhållanden till sina barn och som bara sitter hemma och lyssnar på opera.

– Jag ville att Thomas skulle vara en trevlig kille, den äldre bror man önskat sig, en juste kompis, en kille man kan ta en öl med.

Jakob Cedergren hukar i en garderob med pistolen i högsta hugg i rollen som Thomas.
Bildtext Cool, men helylle. Rollkaraktären Thomas och Jakob Cedergren som spelade honom i sex säsonger visade sig bli en publikfavorit.
Bild: Johan Paulin

Och visst lyckades hon. Många år efter att Thomas rattade motorbåten ut ur Noras värld fortsätter fans att höra av sig och undra om det inte finns något nummer till den där trevliga polisen.

Och sedan kom serien

Den sista boken om Morden i Sandhamn utkom redan 2015, men berättelsen om Nora har levt vidare i den populära tv-serien som hunnit fram till en nionde säsong.

När böckerna tog slut efter den sjätte säsongen fortsatte äventyren i form av nya manus. Och eftersom skådespelaren Jakob Cedergren inte längre ville vara med fick helylle-Thomas ge plats för en något kargare norsk kollega.

Nora och Alexander kommer sammanbitna gåedne över en gräsplan.
Bildtext Från helyllesvenskar till morska norska män. Nicolai Cleve Broch axlade rollen som ny hjälte i den sjunde säsongen av Morden i Sandhamn.
Bild: Johan Paulin /Filmlance Filmlance International Ab

Även om vissa pusselbitar bytts ut har Viveca Sten behållit greppet om den värld hon skapat och fungerar idag som medproducent. Så länge serien förblir trogen den ursprungliga känslan har hon inget emot att den lever vidare i andras händer.

Dessutom är hon mitt uppe i skapandet av en ny värld och en annan deckarduo – Hanna och Daniel som löser besvärliga fall i vinterparadiset Åre.

– Jag tycks ha som specialitet att skriva om platser som jag älskar, platser med en väldigt kraftfull miljö. En miljö där du är ganska liten som människa, säger författaren vars berättelser landat i två uttalade semesterparadis.

Bägge är idyller som snabbt kan bli farliga om vädret förändras. Att stå ensam kvar på fjället när stormen drar in är ungefär lika tryggt som att kastas omkring på ett upproriskt hav.

Morden i Sandhamn
Bildtext Lugnet före stormen. Sandhamn är en sommaridyll med vacker natur, mysiga hus och turister. Ofta med gott om pengar.
Bild: Filmlance / Johan Paulin

För en deckarförfattare passar det enligt Sten dessutom utmärkt att jobba med miljöer där en liten lokalbefolkning sammanstrålar med penningstinna turistströmmar.

– Då händer det något, det skaver, det blir konfliktytor. Det uppstår sprickor i den fantastiskt vackra fasaden och det är sprickorna vi deckarförfattare älskar att skildra. Undangömda hemskheter och platser som ingen vågar ta sig till – det utgör en grogrund för min fantasi.

Olika serier – olika stilgrepp

Eftersom de nya böckerna också laborerar med en duo ligger det nära till hands att fundera på hur författaren jobbar för att förse serierna med olika tonfall.

– Jag ville absolut inte att Åremorden skulle bli en ”Nora och Thomas åker till fjällen”, konstaterar Sten som valde att göra Hanna och Daniel till poliser i yngre medelåldern. Och satsade på ett nytt grepp när det gäller tidsformerna.

Medan händelserna i Sandhamn beskrivs i förfluten tid följer vi Åremorden i ett nu.

Vy från Åre torg
Bildtext Mysigt, men mystiskt. Härligt, men farligt. Även skidparadiset Åre bjuder på en tacksam miljö.
Bild: Matti Paavola

– Det låter inte som en stor sak, men det är svårare att skriva i presens. Och det var ett bra sätt att skapa en annan tonalitet i berättelsen, säger Sten som också lägger mycket tid på rollkaraktärernas tonfall. Texten får inte låta som en jämntjock smet.

– På något sätt tycker jag att jag fått till Hannas lite mer otåliga röst. Hon är känslostyrd och snabb medan Daniel eftertänksamt stryker sig över skägget och vill fundera en stund, ler Sten som skriver om varje bok upp till sju gånger innan den går i tryck.

– Jag lägger väldigt mycket möda på att försöka hitta rösterna, säger Sten som skrattar när hon ibland får höra att ”det inte kan vara så svårt att skriva deckare när språket är så enkelt”.

– En lång, komplicerad text med obegripliga uttryck kan jag skapa i sömnen! Det som är svårt, det som tar timmar, är att skala ner språket så att det känns lättillgängligt.

Disciplin framför inspiration

Det är uppenbart att Viveca Sten är en driven författare som tar sig an varje bok med samma målmedvetenhet som hon tidigare lade på sina juridiska uppdrag.

En man och en kvinna sitter mitt emot varandra i samband med ett förhör på en polisstation.
Bildtext Nyckeln till hemligheten? Idag jobbar Sten med att skriva Åremorden medan bland annat Johan Widerberg (som här syns i en skurkroll) skrivit manus för de nya, fristående, avsnitten av Morden i Sandhamn.
Bild: Johan Paulin

Hon skriver disciplinerat, lever med en ständig deadline, bearbetar och omarbetar, slipar och finslipar. Om och om igen. Andras deckare läser hon bara när hon inte själv befinner sig i produktionsfasen.

Och nej, någon inbiten deckarfantast var hon inte som ung. Tvärtom.

– Jag skäms nästan att säga det, men jag var 36 när jag första gången läste en deckare. Då fick jag Elizabeth George av en kompis – och det var som om jag åt glass för första gången!

– Sedan plöjde jag alla Elizabeth George, alla Henning Mankell, alla Liza Marklund – och blev helt omvänd, skrattar Sten som nu själv levererar glass åt en hungrig publik.

Några större problem att hålla kvar det lustfyllda i skrivandet har hon inte – trots att hon själv talar om processen från synopsis till tryckeri som ett maskineri.

– Det allra roligaste, det allra bästa – det är när jag är i ett flow-tillstånd och knappt kan vänta innan jag somnar på kvällen för att jag är så ivrig över att få vakna på morgonen och fortsätta skriva!

– Känna hur berättelsen flödar fram. Orden som levandegör vad Hanna känner, vad Daniel säger till sin baby, vad Anton undrar över när han sitter med sin saxofon i mörkret.

– När texten bär är jag den lyckligaste av författare.

Framtiden då?

Men hur är det med Nora, Thomas och Sandhamn då? Är det uteslutet att hon någon dag återvänder till den världen?

– Jag har absolut inte tagit farväl av Nora och Thomas! De är som riktigt gamla, goda vänner som man känner innan och utantill.

– Men just nu är det jätteroligt att hänga med Hanna och Daniel i Åre. Men det betyder inte att jag glömt bort mina gamla kompisar.

– Just nu tänker jag att Nora och Thomas är på semester, säger Viveca Sten som när intervjun gjordes i samband med Helsingfors bokmässa senhösten 2022 inte ville tala om eventuella planer på en filmatisering av Åremorden.

Men i det här skedet har jag hunnit få mina misstankar bekräftade; redan nästa år får tv-publiken möta Hanna och Daniel.

Och Viveca Sten lär knappast ha anledning att återvända till affärsjuridiken inom en överskådlig framtid.

Författaren Viveca Sten poserar iklädd röd kappa.
Bildtext Det har hänt att människor trott att jag och Alexandra Rapaport är systrar, säger Viveca Sten som i böckerna gjorde Nora till en lång blondin för att ingen skulle sätta likhetstecken mellan den fiktiva juristen och henne själv. Nu är frågan vem som skall spela Årepolisen Hanna?
Bild: Thron Ullberg

Mer om ämnet på Yle Arenan