Hoppa till huvudinnehåll

Huvudstadsregionen

Veckovisa kontroller av tillfälliga broar har svagheter – ”Man kan bli blind för brister när man ser samma sak hela tiden”, säger ingenjör

Den raserade gångbron i Hagalund i Esbo.
Bild: Henrietta Hassinen / Yle

Idag fortsätter utredningarna kring gårdagens broras i Hagalund. Det är ännu oklart vad exakt som orsakade olyckan, men att ha en tillfällig bro i två år kan vara problematiskt.

Tillfälliga byggnader och broar, som den som rasade i Hagalund, ska kontrolleras varje vecka för att se till att alla delar sitter som de ska. Det här är ändå ingen hundraprocentig garanti för säkerheten.

– Ofta är det mycket stag och många balkar här och där som gör det svårt att kontrollera precis allt. Och ifall samma person gör kontrollen så kan man bli blind för eventuella brister när man ser samma saker hela tiden. Det borde vara olika personer som gör kontrollerna, säger Niklas Nyman som är byggnadsingenjör och utbildningsledare på Axxell.

Gångbron in Hagalund hade enligt Esbo stad kontrollerats förra veckans fredag.

Nyman, som många andra, säger att det här är första gången som han hör om en sådan här olycka.

Enligt honom finns det ändå inga skäl att vara oroad när man går på andra liknande tillfälliga broar.

Tilapäinen työmaan takia rakennettu kävelysilta, josta puuttuu lattia.
Bildtext Gångbron som rasade i Hagalund hade kontrollerats förra veckans fredag.
Bild: Kristiina Lehto / Yle

Han förklarar att även om veckovisa kontroller är obligatoriska så kontrolleras sådana här ställningar i praktiken oftare.

Om man gör vilken slags förändring som helst i ställningen så måste man göra en kontroll. På ett bygge flyttar man ofta på ställningar, vilket leder till att man oftare gör kontroller.

– Men en tillfällig bro har man knappast ändrat så mycket på, utan den har stått där och fungerat som en bro. När en tillfällig grej blir för långvarig så kan det vara farligt, säger Nyman.

Diskussion om artikeln