Hoppa till huvudinnehåll

Utrikes

USA förtydligar läget för migranter: Gränsen är inte öppen, strikta nya regler införs

Invandrare går igenom raktråd som omger ett provisoriskt migrantläger i El Paso.
Bildtext Invandrare går igenom taggtråd som omger ett provisoriskt migrantläger. De korsade gränsen från Mexiko den 11 maj 2023 i El Paso, Texas.
Bild: Lehtikuva

Covidpandemin ledde till strikta bestämmelser i USA – ”regel 42” – som förhindrade människor att använda sin rätt att ansöka om asyl i USA. Nu ersätts den regeln med nya strama asylregler.

Rätten att ansöka om asyl i USA blockerades under pandemin för många människor som flydde från politiska och ekonomiska kriser, bland annat från central- och sydamerikanska länder, Karibien och delar av Afrika.

President Donald Trump, som kraftfullt motarbetade invandring, införde folkhälsoregel 42 då pandemin slog till 2020. Regeln har tillämpats sedan dess, och har till och med utökats under Joe Bidens tid som president – trots hans tidigare kampanjlöften om införande av ett mer rättvist och humant system vid gränsen.

Regel 42 gjorde det möjligt för amerikanska myndigheter att snabbt utvisa papperslösa migranter, skenbart för att stoppa spridningen av covid-19.

Nya stränga förordningar ersätter regel 42

Bidenadministrationen ersätter nu pandemins regel 42 med en ny policy som ska öka migranternas möjligheter att lagligt ansöka om inträde i USA. Men samtidigt ges myndigheterna en möjlighet att lättare kunna utvisa asylsökande som tar sig över gränsen olagligt.

Bland migranterna råder det ändå en rädsla för kaos, förvirring och elände. De är än en gång utlämnade åt en komplex politik.

Till exempel i El Paso har tusentals migranter samlats vid två stora portar. Flodslätten öster om El Paso har förvandlats till ett enormt väntrum utomhus.

Migranter väntar längs en gränsmur för att överlämna sig till gränsmyndigheter i USA.
Bildtext Migranter väntar längs en gränsmur för att överlämna sig till gränsmyndigheter i USA efter att ha korsat floden Rio Grande vid gränsen mellan USA och Mexiko i El Paso, Texas den 11 maj 2023.
Bild: Lehtikuva

Fler människor får nu söka asyl, men samtidigt införs det också en process som innebär att myndigheterna snabbt kan skicka tillbaka människor över gränsen enligt något som kallas ”snabbt avlägsnande”.

Dessutom innebär de nya reglerna att en stor del av de migranter som reser genom andra länder på väg till USA inte kommer att kunna ansöka om asyl i USA. Enligt förordningen är migranter inte berättigade till asyl i USA om de inte först sökt skydd i ett land som de passerat på väg mot gränsen.

Bidenadministrationen har också infört en ny aggressiv förordning som innebär att nästan alla migranter som olagligt tar sig över gränsen kommer att berövas chansen att ansöka om asyl.

– Det kommer att bli kaotiskt ett tag, erkände också USA:s president Joe Biden tidigare i veckan.

Bidens politik har lett till tvister i domstol och kritik från både vänster och höger. En del demokrater och immigrationsförespråkare säger att Bidens förordningar är för hårda och förvägrar människor rätten att ansöka om asyl.

Antalet migranter vid den amerikanska gränsen ökade kraftigt efter att president Joe Biden tillträdde i januari 2021. Den ökade migrationen beror delvis på ekonomiska problem, osäkerhet och politiskt förtryck i länder som Venezuela, Kuba och Nicaragua.

De är felinformerade. De tror att när regel 42 tar slut öppnas dörrarna till USA och de kan gå över, men det är långt ifrån sanningen. Det kommer att bli mycket värre för dem

Severino Ismael Martinez Santiago, chef för Pan de Vida i Ciudad Juárez, den mexikanska gränsstaden mittemot El Paso

Osäkerhet råder bland migranterna

USA:s tull- och gränsskydd (CBP) har de senaste dagarna inhyst upp till 28 000 migranter vid sina anläggningar. Det är långt över deras kapacitet och något som närmar sig ett rekord, rapporterar nyhetsbyrån Reuters.

Under de senaste två dagarna har fler än 10 000 migranter försökt korsa den 3 218 kilometer långa gränsen varje dag – vilket sägs vara det största antalet någonsin på dagsnivå.

Flyktingar som BBC har talat med säger att de – felaktigt – fått höra av smugglare och andra migranter att de omedelbart skulle deporteras om de presenterade sig för USA:s tull- och gränspatruller. Det här har lett till att många har valt att olagligt ta sig över gränsen.

– Det finns massor av rykten. Det enda vi vet är att något har varit på väg att förändras.

En del migranter riskerar sina liv och sin frihet genom att ta sig till USA på olagliga vägar. Många överlämnar sig omedelbart till myndigheterna och hoppas på att bli frigivna medan deras fall behandlas vid överbelastade immigrationsdomstolar – vilket kan ta flera år.

”Gränsen är inte öppen”

USA:s minister för intern säkerhet, Alejandro Mayorkas, hyllade i onsdags ”den största utvidgningen av lagliga metoder någonsin” för människor att ansöka om att komma in i USA.

Men han konstaterade samtidigt att de nya reglerna innebär tuffare konsekvenser för migranter som försöker ta sig in i USA på ett olagligt sätt. De kan utvisas och blockeras från USA för fem år om de inte kvalificerar för asyl.

”Vi har 24 000 gränsbevakningsagenter och officerare vid den sydvästra gränsen och har tusentals soldater och asyltjänstemän som hjälper till med att upprätthålla våra lagar. Tro inte på smugglarnas lögner. Gränsen är inte öppen”, skriver Mayorkas på Twitter.

Människor bistår migranter som inte kommer vidare från gränsområdet Tijuana-San Diego 12.5.2023.
Bildtext Människor bistår migranter som inte kommer vidare från gränsområdet Tijuana-San Diego 12.5.2023. Migranterna hoppas på att få komma in i USA.
Bild: STELLA Pictures/ddp/abaca press

Ledare i gränssamhällen behöver hjälp

Ledare för amerikanska gränsstäder vädjar om hjälp med att möta migranternas behov.

Bostäder, mat, transporter och hälsovård belastar gränssamhällena hårt. Katastrofläge har utfärdats Cameron och Hidalgo i södra Texas i syfte att frigöra statliga och federala resurser, uppger CNN.

Victor Treviño, borgmästaren i gränsstaden Laredo, har talat om risken för säkerhetsproblem bland migranterna. Han har bland annat oroat sig över att Laredo inte har en permanent pediatrisk intensivvårdsavdelning.

– Jag vill inte se att barn bli allvarligt sjuka och att vi inte kan behandla dem, säger Treviño till CNN.

Han påpekar också att man kunde ha undvikit en stor gränskris genom grundliga invandringsreformer. Nu är det de enskilda samhällena som får betala priset för den bristande strukturen.

– I slutändan har det som i flera decennier varit ett federalt problem nu blivit ett lokalt problem för våra gränssamhällen.

Republikanerna har gjort invandringen till en stor valfråga

Republikanerna har gjort invandring till ett stort tema i de senaste valen. En del använder sig av den förra presidenten Donald Trumps språk, och talar om migranter som ”en invasion”.

Bidenadministrationens tjänstemän har för sin del trappat upp sin retorik mot republikanerna, och säger att de har misslyckats med att fixa immigrationslagar och att sköta gränspolitiken.

Det republikanskt kontrollerade representanthuset siktar på att anta ett hårdfört lagförslag som ytterligare skärper gränspolitiken och som begränsar tillgången till asyl. Lagen har ändå små chanser att gå igenom i senaten.

Det har nu gått flera decennier sedan USA antagit någon omfattande immigrationsreform.

Källor: Reuters, AP, CNN, The Guardian, BBC, NBC, The Washington Post