Hoppa till huvudinnehåll

Huvudstadsregionen

Esbo stänger temporära broar i Hagalund – vill göra noggrannare inspektion med entreprenörerna

Uppdaterad 12.05.2023 12:24.
Byggarbetsplats runt och över en väg. Två män i arbetskläder och skyddshjälmar syns i bild.
Bildtext Liknande fotgängarbroar som den som rasade har funnits i Hagalund i flera år.
Bild: Henrietta Hassinen / Yle

Esbo stad stängde på fredag morgon av alla temporära broar i Hagalund. 24 personer skadades när ett brogolv gav vika på torsdag morgon.

Esbo stad lät efter torsdagens olycka undersöka andra likadana konstruktioner och tillät efter det fotgängartrafik på dem.

Senare gjorde staden en helomvändning och fotgängare hänvisas tills vidare att ta en längre omväg.

Enligt stadsmiljödirektör Olli Isotalo beror helomvändningen på att man inom staden konstaterade att en gedigen inspektion av broarna tillsammans med entreprenörerna som byggt dem krävs för att säkerheten ska dokumenteras korrekt.

– Under stadens egen inspektion i går ansåg vi att vår bedömning räckte för att tillåta gångtrafik på broarna. I dag konstaterade vi att det finns anledningen till en noggrann inspektion av broarna tillsammans med entreprenören.

Broarna kommer åtminstone att vara stängda för inspektion under veckoslutet.

Vittnen och offer hörs av polisen under de kommande veckorna

Västra Nylands polisinrättning undersöker fallet som misstänkt framkallande av fara och vållande av personskada. Ännu finns ingen misstänkt.

Kriminalkommissarie Matti Högman vill inte ta ställning till vad som kan ha orsakat raset.

”Förundersökningen har just börjat. Vi förbered nu att höra de som var på plats och ser igenom videomaterial från olycksplatsen”, skriver Högman i ett pressmeddelande.

Högman uppskattar att det kommer att ta flera veckor att höra alla som har med fallet att göra.

”Då vi hör minderåriga måste deras vårdnadshavare vara på plats. Vi kontaktar familjerna under nästa vecka, och vårt mål är att höra alla under de kommande veckorna”, skriver Högman.

Största delen av offren och vittnena är minderåriga. Det var en skolklass från Helsingforsskolan Kalasataman peruskoulu som gick över bron då den rasade. Sammanlagt var det fråga om kring 50 personer, var av största delen är födda år 2008 alltså i femtonårsålder. Av de skadade var 23 skolbarn, medan en skadad var deras vuxna lärare.

Den raserade gångbron i Hagalund i Esbo.

Veckovisa kontroller av tillfälliga broar har svagheter – ”Man kan bli blind för brister när man ser samma sak hela tiden”, säger ingenjör

Idag fortsätter utredningarna kring gårdagens broras i Hagalund. Det är ännu oklart vad exakt som orsakade olyckan, men att ha en tillfällig bro i två år kan vara problematiskt.

Artikeln uppdaterades klockan 12.25 med information om varför Esbo stad stängde broarna.