Hoppa till huvudinnehåll

Huvudstadsregionen

Broolyckan i Esbo berodde sannolikt på att två balkar böjts – nu har 14 av 24 skadade skickats hem från sjukhuset

Polisens spärrningstejp och den rasade bron i Hagalund i bakgrunden.
Bildtext Två av brons tvärbalkar hade böjts i ändorna.
Bild: Henrietta Hassinen / Yle

Olycksutredningscentralens utredningsledare berättar att de hittat två tvärbalkar som böjts i ändorna. Det är möjligt att bron överbelastades.

Olycksutredningscentralen har hittat skador i två tvärbalkar som hörde till den rasade gångbron i Hagalund. Det berättar undersökningsledare Kai Valonen i en intervju med Radio Suomi.

– Vår utredning på plats är slut, och vi tog med oss två balkar. Det är frågan om två tvärbalkar. När de föll föll också metallkonstruktionerna ovan dem och träskivorna, och sedan människorna på bron, säger han.

Balkarnas ändor har böjts.

– Man kan härleda att de fallit från brons huvudbalkar. Vi måste utreda vilken belastning bron har varit dimensionerad för, säger Valonen.

Olycksutredningscentralen ska höra de som var med om olyckan.

– Vad var det som ledde till att balkarna böjdes? Vi ska ta kontakt med ungdomarna och prata med räddningsverket, säger Valonen.

Han säger att den temporära gångbron var i bruk i några år. Dylika broar använder ändå standardbalkar, och det är möjligt att brons balkar använts på annat håll tidigare. Valonen säger ändå att balkarna inte ser ”slutkörda” ut. Olycksutredningscentralen ska reda ut om balkarna böjts redan innan olyckan.

Den raserade gångbron i Hagalund i Esbo.

Veckovisa kontroller av tillfälliga broar har svagheter – ”Man kan bli blind för brister när man ser samma sak hela tiden”, säger ingenjör

Idag fortsätter utredningarna kring gårdagens broras i Hagalund. Det är ännu oklart vad exakt som orsakade olyckan, men att ha en tillfällig bro i två år kan vara problematiskt.

Fler skadade har fått åka hem – sju opererades

Nu har 14 av 24 patienter fått åka hem från sjukhuset, meddelar HUS.

Av de som ännu är kvar på sjukhus vårdas sju på Nya barnsjukhuset, en person på Brosjukhuset och en person på Peijas sjukhus. Sju personer fick skador som krävde operation.

Skadorna hos dem som inte fått åka hem än är enligt HUS inte särskilt allvarliga. De är kvar tillsvidare för ytterligare undersökning, vård och uppföljning.

”Man borde kunna se skadorna utanpå”

Bron i fråga hade kontrollerats av Esbo stad förra veckans fredag. Man borde även med en okulär besiktning kunna märka början till en belastningsskada, säger undersökningsledare Kai Valonen.

– Men om bron varit fel dimensionerad syns det förstås inte utanpå.

Valonen påpekar ändå att det är väldigt sällsynt att dylika broar rasar.

– Det finns ingen orsak till panik, men sådant här får förstås inte hända.

Valonen kan inte säga hur processen kommer att påverka användningen av dylika tillfälliga broar i framtiden.

– Vi måste se hur sådana här broar byggs. Processen måste vara sådan att bron håller. Myndigheterna hinner inte se på varenda enskild bro.

Byggarbetsplats runt och över en väg. Två män i arbetskläder och skyddshjälmar syns i bild.

Esbo stänger temporära broar i Hagalund – vill göra noggrannare inspektion med entreprenörerna

Esbo stad stängde på fredag morgon av alla temporära broar i Hagalund. 24 personer skadades när ett brogolv gav vika på torsdag morgon.

Den här artikeln är en bearbetad översättning av Yle Uutisets artikel Otkes: Tapiolan siltaturma johtui todennäköisesti vääntyneistä palkeista av Markus Heikkilä. Den svenskspråkiga versionen är skriven av Lukas Rusk och Hannah Thulé.

Diskussion om artikeln