Hoppa till huvudinnehåll

Huvudstadsregionen

Drömmen om Hollywood: Rolf Gustavson vill komponera musik till en storfilm

Uppdaterad 22.09.2023 14:39.
Rolf Gustavsons ansikte reflekteras från lackeringen på en gitarr,
Bildtext Musiken betyder allting för Rolf Gustavson
Bild: Mikko Koski / Yle

Orkestreraren, tonsättaren och musikern Rolf Gustavson har ett klart mål. Han vill medverka i en storfilm i Hollywood. Det är en dröm som inte alls är utopistisk, han har redan kontakterna som behövs för att nå sitt mål.

Det är torsdag förmiddag i Malmgård, i Helsingfors. I vardagsrummet sitter Rolf Gustavson tillsammans med bedlingtonterriern Mango och går igenom ett partitur.

Han är färdig magister från tonsättarlinjen på Sibeliusakademin sedan några år tillbaka.

I dag orkestrerar han och skriver musik till både film och tv. Dessutom är han med och arrangerar Hollywood Music Workshops 15-års jubileum i Österrike. Den årliga workshopen är en sommarakademi för filmmusik där kända konstnärer inom branschen lär ut arrangemang och orkesterledning.

– Jag har nu jobbat med HMW i fyra år. Jag åkte dit första gången 2019. Det var några mentorer som menade att det är rätt ställe för mig som ville jobba med film.

Filmmusiker Rolf Gustavson siktar mot Hollywood - Spela upp på Arenan

I Österrike kom Gustavson i kontakt med paret Conrad Pope och Nan Schwartz, amerikanska orkestrerare, arrangörer och kompositörer med filmer som Hobbiten och Harry Potter och Dödsrelikerna bakom sig.

– Conrad Pope lärde mig strukturerna för hur man ska vara professionell i filmmusikvärlden internationellt. Men också hurdan relation man måste ha till musiken, förklarar Gustavson.

Vägen mot Hollywood

Det finns ändå en dröm som ännu inte gått i uppfyllelse för Rolf Gustavson – att få göra musiken till en storfilm i Hollywood.

– Jag har visualiserat drömmen på det sättet att vi sitter på soffan en fredag kväll med lite skumvin och så kommer det någon storfilm, som vi tittar på. Sedan någonstans efter femton minuters sluttexter ser vi mitt namn där. Jag skulle säga att den drömmen är ganska nära.

Jag är på rätt väg, och måste fortsätta att gå på den vägen, men några enkla ”overnight success”-grejer tror jag inte på

Rolf Gustavson, musiker

Gustavson har redan hunnit medverka i ett flertal filmer; Superposition, Queen Rising, 5000 Blankets och inhemska Helene, Kiljuset och Se mieletön remppa, för att nämna några. Men tentaklerna ligger hela tiden ute efter fler och större uppdrag.

– Jag har ju en hel del kontakter utomlands och är ganska aktiv. Jag sitter och talar på Zoom med dem ganska ofta. Det betyder att jag är på rätt väg, och måste fortsätta att gå på den vägen. Men några enkla ”overnight success”-grejer tror jag inte på, säger han.

En hel del uppoffringar

För att kunna uppnå sin dröm finns det en hel del saker Rolf Gustavson måste offra och avstå ifrån.

– Sömn är nog det största priset man får betala, skrattar han. Man sover inte speciellt mycket då en deadline närmar sig. Så är det också en hel del roliga evenemang man måste tacka nej till. Det kan mina vänner och släktingar intyga. Jag är ganska sträng med mig själv. Har jag ett uppdrag så jobbar jag med det tills det är färdigt. Allt roligt utanför får helt enkelt vänta.

Rolf Gustavson med hund i famnen.
Bildtext Bedlingtonterriern Mango är husses ständiga komponeringskompanjon.
Bild: Mikko Koski / Yle

Skriver kärleksbrev till musiker

När man ber Rolf Gustavson förklara hur han ser på sitt jobb, säger han att han skriver kärleksbrev till musiker.

– Det är något jag tagit från Conrad Pope. Att musiken är välskriven och välformaterad får musikern att känna sig uppskattad. Musikern som ska spela mina noter måste tycka att det här är något som är skrivet specifikt för just det instrumentet. Det är vad som menas med kärleksbrev till musiker, berättar Gustavson.

Rolf Gustavson ute med hunden Mango.
Bildtext Inspiration hittas ofta i naturen.
Bild: Mikko Koski / Yle

Rötter i punk och rock

Trots att Rolf Gustavson är akademiskt utbildad och främst skriver filmmusik och musik för klassiska instrument är han inte obekant med den aningen skorvigare rockscenen. Det är där hans rötter finns och det hörs också delvis i hans komponerande.

– När jag var tio år gammal såg jag Lordi vinna Eurovisionen och då hände något i mig. Jag visste att musik är det coolaste som finns. Samtidigt upptäckte jag punkbandet Green Day och skivan American Idiot. Då fanns ingen återvändo. Musik var min grej.

Bandet Spitfires övar i sitt garage.
Bildtext Rolf Gustavson har ena benet i rockvärlden och andra i den akademiska världen.
Bild: Mathias Gustafsson / Yle

Rolf Giústavson spelar fortfarande rockmusik tillsammans med sin familj i bandet Spitfires som fyller 50 år i år. Tillsammans med sin far, farbror och bror och kompis uppträder bandet på olika ställen i Borgåtrakten. I år ska jubileet firas med en liten turné som börjar i Söderkulla i Sibbo.

– Vi kommer dessutom, med en lite annan uppsättning, att ge en konsert nästa år med låtarna från Green Days American Idiot då skivan fyller 20 år.