Hoppa till huvudinnehåll

Sport

Skidskyttestjärnan Tero Seppälä lämnar landslaget – huvudtränarens stränga princip ligger bakom beslutet

Tero Seppälä skidar.
Bildtext Tero Seppälä kommer inte vara en del av landslaget nästa säsong.
Bild: Pierre Teyssot/Action Plus/Shutterstock/All Over Press

Finlands toppnamn inom skidskytte kommer inte att vara med i landslaget nästa säsong. Huvudtränaren Erik Bartlett Kulstad förhåller sig kritiskt till Seppäläs önskan att träna med sin personliga tränare.

Inom kort kommer Finlands skidskytteförbund att offentliggöra sin trupp inför nästa säsong. Ett namn som kommer att lysa med sin frånvaro är Tero Seppälä.

Det är norske huvudtränaren Erik Bartlett Kulstads stränga riktlinje som ligger bakom beslutet.

Kulstad, som tog över som huvudtränare efter OS 2022, förväntar sig fullt engagemang i landslagets verksamhet från de utvalda idrottarna. Enligt Kulstads riktlinjer ska idrottaren följa ett träningsprogram som är planerat av huvudtränaren och inte av idrottarens personliga tränare.

Förbundet stöder beslutet

Förra våren accepterade Seppälä en plats i A-landslaget, men tränade i huvudsakligen med sin personliga tränare, Anatoli Hovantsev, under träningsperioden. Även under träningslägren ville Seppälä fortsätta följa Hovantsevs träningsprogram, något som inte uppskattades av landslagstränaren Kulstad.

Ordförande för skidskytteförbundet, Kalle Lähdesmäki, bekräftade på fredagen att det ännu inte är klart om Seppälä kommer att delta i internationella tävlingar nästa säsong.

– Om han presterar väl i kvaltävlingarna i slutet av året kan Erik välja honom till världscuptruppen. Tero och Erik har inte någon konflikt utan har diskuterat detta i samförstånd. Förbundet stöder Kulstads riktlinje, säger Lähdesmäki.

Seppälä hör till Finlands toppnamn inom skidskytte. Säsongen 2021–2022 blev han 12:a i den totala världscupen. Förra säsongen hade han det kämpigare och slutade som 29:e.