Hoppa till huvudinnehåll

Åboland

Risken för ett broras i Åbo är liten: ”Vi är noggranna med att förebygga den här typen av situationer”

Nya Kvarnbron byggs.
Bildtext Arkivbild. Kvarnbron i Åbo bågnade 2010. Men enligt Kimmo Suonpää behöver man inte vara rädd för att gå över broar i Åbo.
Bild: Yle/Peter Petrelius

Efter det förödande broraset i Esbo på torsdagen har Yle Åboland kollat med Åbo stad hur man ser över tillfälliga brolösningar i staden.

Enligt Åbo stads stadsbyggnadsledare Kimmo Suonpää har staden just nu inga motsvarande tillfälliga konstruktioner som den bro som rasade i Esbo.

– Vi har inte heller på en tid haft en situation där en tillfällig ställning skulle ha varit i bruk under en längre tid, säger Suonpää.

Den tillfälliga bro som rasade i Esbo hade varit i bruk i två år. Flera personer skadades då bron kollapsade på torsdagen.

Suonpää säger att tillfälliga ställningsarrangemang nog används under pågående byggarbeten också av Åbo stad, men enligt honom är man väldigt noggrann med säkerheten och de granskas regelbundet.

– De har inte haft många fel, de är ganska bra konstruerade. Vi granskar dem varje vecka och då tittar vi också på hur mycket vikt de ska tåla, säger Suonpää.

Då Salutorget i Åbo byggdes hade man tillfälliga lösningar under en kortare tid, men ställningarna var på samma plats högst under några månader.

Enligt Suonpää har händelsen i Esbo lett till mycket diskussion vid Åbo stad, och man ser väldigt allvarligt på saken.

– Vi är noggranna med att förebygga den här typen av situationer, och vi tar saken på största allvar, säger han.

År 2010 bågnade Kvarnbron i Åbo. Den kollapsade bron samlade många nyfikna människor till platsen, och medierna bevakade ihärdigt händelsen.

I Åbo finns för närvarande en tillfällig bro över Aura å, bredvid den gamla järnvägsbron som ska bli dubbelspårig. Enligt Suonpää är det Trafikledsverket, och inte Åbo stad, som har ansvaret över den bron.

Då Yle Åboland ringer områdeschef Erkki Mäkelä vid Trafikledsverket vill han inte kommentera ärendet.

Diskussion om artikeln