Hoppa till huvudinnehåll

Åboland

Tingsrätten inleder rättegång gällande företagsspionage vid Åbovarvet – den åtalade dog under utredningen

Åbovarvet sett uppifrån.
Bildtext Arkivbild. Den åtalade mannen arbetade vid Åbovarvet.
Bild: Meyer Turku

En person som arbetade för Åbovarvet Meyer Turku fram till 2017 kopierade varvets och rederiet Royal Caribbeans filer till sin egen hårddisk och lämnade över dem till det konsultföretag han ägde.

På måndag inleder Egentliga Finlands tingsrätt förhandlingen av ett exceptionellt mål gällande kränkning av affärshemligheter. En man som arbetade på Åbovarvet misstänks ha stulit företagets affärshemligheter och använt dem i sin egen affärsverksamhet.

Den person som ursprungligen åtalades har avlidit under utredningen och svarande i målet är nu det företag mannen ägde och mannens dödsbo.

Den åtalade mannen arbetade på Åbovarvet fram till den 31 december 2017 och sedan på rederiet Royal Caribbean fram till den 29 juni 2018. Han har haft tillgång till Meyer Turkus och Royal Caribbeans skyddade nätverksenhet och filhanteringsprogram, och gjort kopior av innehållet.

Uppgifterna har enligt åklagaren lämnats över till ett konsultföretag som ägdes av mannen, och som fått en obefogad nytta av uppgifterna.

Meyer kräver en ersättning på fem miljoner euro från svarandena och ett skadestånd på nästan hundra tusen euro, inklusive dröjsmålsränta från 2017. Dessutom kräver bolaget ersättning för rättegångskostnader.

Svarandena har bestridit de yrkanden som framförts i målet.

Enligt tingsrätten är parterna överens om att mannnen som arbetade på varvet kopierade filerna, men den omtvistade punkten är om de kopierade filerna handlade om affärshemligheter.

Egentliga Finlands tingsrätt har reserverat sju dagar i slutet av maj för att hantera ärendet.

Artikeln är en översättning av Yle Turkus artikel ”Käräjäoikeus aloittaa Meyer Turun yritysvakoilutapauksen käsittelyn – syytetty menehtyi tutkinnan aikana”, skriven av Eino Kossila. Artikeln översattes av Pontus Nyqvist.