Hoppa till huvudinnehåll

Österbotten

Polisens agerande efter att tonåring försvann i Lappo förbryllar – rättslärda ifrågasätter att österbottnisk polis ska ha hand om utredningen

En karta som visar var Rasmus Takaluoma sågs i livet senast, Hotell- och restaurang Lapuahovi med omgivning.
Bildtext Rasmus Takaluoma skulle ha haft kort väg hem efter sin krogkväll.
Bild: Aurora Ferm / Yle, MapCreator, OpenStreetMap

Två professorer i straffrätt anser att man borde överväga att flytta bort en aktuell polisutredning från Österbottens polisinrättning. Härvan handlar i grund och botten om Rasmus Takaluoma som försvann ifjol.

Rasmus Takaluoma var 16 år gammal då han försvann spårlöst efter en utekväll i Lappo i fjol. Den sista säkra observationen av ynglingen gjordes på hotell-restaurang Lapuahovi på morgonnatten den 12 november 2022.

Sedan dess har polisens agerande i Lappo fått Takaluomas anhöriga att börja tvivla på myndighetens yrkesskicklighet.

Takaluomas mamma säger till Yle att de anhöriga anser att polisutredningen kring försvinnandet till en början misslyckades med att ta till vara centrala bevis.

Trots att Takaluoma var minderårig så släpptes han in på restaurangen omkring midnatt den aktuella fredagskvällen. Inne på Lapuahovi har Takaluoma hamnat i bråk med en polis som besökte krogen på sin fritid.

Ledsagad av en ordningsvakt tvingades Takaluoma sedan lämna restaurangen. Efter detta finns inga spår av tonåringen.

Bråket inne på restaurangen har lett till att den inblandade polisen misstänks för att ha misshandlat Takaluoma. Däremot misstänks polisen inte för att ha något att göra med Takaluomas försvinnande.

Eftersom den misshandelsmisstänkte är polis leds den förundersökningen av en åklagare. Fallet utreds vid Polisinrättningen i Inre Finland. Yle har inte lyckats nå åklagaren för en kommentar.

Vad gäller försvinnandet utförs och leds förundersökningen av Polisinrättningen i Österbotten, vilket alltså är den polisinrättning där den misshandelsmisstänkte polisen är anställd.

Polisen tog inte till vara övervakningsvideo

Särskilt polisens insats i utredningens början har väckt frågor.

Enligt Yles källor misslyckades polisen med att ta till vara de videor som spelats in av övervakningskameror vid restaurang Lapuahovi.

Videomaterialet skulle ha varit viktigt bevis såväl i utredningen av misshandeln som i utredningen av försvinnandet.

Företagare Zafer Demir, som driver Lapuahovi, uppger för Yle att polisen nog varit i kontakt med honom för att be honom spara videoinspelningen. Detta skedde någon dag efter Takaluomas försvinnande.

Vid det tillfället har Demir förklarat för polisen att varken han eller hans personal kan spara materialet.

Någon dag efter detta dök polisen upp på Lapuahovi och försökte föra över videoinspelningen till ett usb-minne, eller såkallad minnespinne. Men enligt Demir lyckades polisen inte överföra materialet. Istället antecknade poliserna de aktuella klockslagen.

Ytterligare någon dag efter detta dök en ny representant för polisen upp för att ta till vara videoinspelningen. Då hade ändå det viktiga materialet försvunnit ur systemet.

Enligt Demir sparas inspelningarna i tio dagar, efter vilket systemet fylls med nya inspelningar.

Brottsutredare runtom i landet är väl medvetna om att videor från övervakningskameror kan försvinna mycket fort och att det därför är ytterst viktigt att ta dem till vara genast i början av en utredning.

Civila lyckades rädda materialet

Tack vare en insats från civila har videomaterialet ändå inte förlorats fullständigt.

Två personer som deltog i eftersökningarna av Takaluoma besökte restaurangen före videomaterialet spelades över med nytt material. Med tillstånd av Demir spelade de upp den aktuella övervakningsvideon och filmade skärmen med sina egna mobiltelefoner.

Yle har fått ta del av materialet, som är av dålig kvalitet jämfört med originalinspelningen. Ur materialet går ändå att identifiera personer och man kan se den misstänkta misshandeln.

Från en övervakningskamera som var placerad utomhus kan man se då Takaluoma förs ut från restaurangen. En stund senare börjar ynglingen promenera bort från platsen. Han sneddar vänsterut som om han vore på väg hem och några steg senare är han uppslukad av mörkret.

Rättslärda ifrågasätter

Polisinrättningen i Österbotten har inte velat svara på Yles frågor om fallet.

Två professorer i straffrätt säger ändå att omständigheterna kan skada förtroendet för polisen i det här fallet och väcka frågor om myndighetens opartiskhet.

Matti Tolvanen är professor i straff- och processrätt vid Östra Finlands universitet. Han anser att utredningen av försvinnandet borde skötas av samma polisenhet som utreder den misstänkta misshandeln.

Tolvanen, som har en bakgrund som åklagare, säger att tidssambandet mellan misshandeln och försvinnandet räcker som argument.

– Det handlar om att upprätthålla förtroendet för polisens opartiskhet, säger Tolvanen.

– Det behöver inte ens förekomma någon misstanke om partiskhet i fallet, utan det centrala är hur det ser ut utåt.

Sakari Melander är professor i straffrätt vid Helsingfors universitet. Han lutar åt samma bedömning som Tolvanen, men är försiktigare i sitt ordval.

– Om man vill försäkra sig om opartiskhet i utredningen så skulle jag luta åt att man åtminstone borde överväga att flytta utredningsarbetet till en annan polisenhet, säger Melander.

Den här texten är en förkortad version av artikeln Poliisin toiminta hämmentää Lapualla: Tärkeä video katosi, ja kadonneen pojan pahoinpitelystä epäilty poliisi teki rikosilmoituksen vanhemmista, skriven av Tuomas Rimpiläinen / Yle Uutiset. Översättning och bearbetning av Moa Mattfolk / Yle Österbotten.