Hoppa till huvudinnehåll

Åboland

Den farliga Sabbelskasernen repareras senast i höst – Kimitoöns kommun hoppas fortfarande att byggnadens skyddsstatus kan slopas

Uppdaterad 15.05.2023 06:18.

Långdansen kring Sabbelskasernen i Dalsbruk fortsätter. Närings- trafik- och miljöcentralen inleder nödreparationer av byggnaden förhoppningsvis efter sommaren då bland annat taket ska repareras.

– Byggnaden blir inte i bobart skick tack vare de här nödåtgärderna men åtminstone kan den enligt våra beräkningar vänta litet längre till på de nödvändiga reparationerna, säger överinspektör Kirsti Virkki vid NTM-centralen i Egentliga Finland. Taket ska repareras samt också husets stomme och sedan ska också dörrar och fönster bommas igen.

Runt Sabbelskasernen har det nu också dykt upp ett staket som ska förhindra att obehöriga eller nyfikna tar sig in i byggnaden eftersom det kan anses vara farligt visar den kartläggning som myndigheterna har genomfört.

Sabbelskasernen i Dalsbruk
Bildtext Taket ska åtminstone åtgärdas då reparationsarbetet inleds under hösten.
Bild: Arash Matin / Yle

– Vi har låtit göra en kartläggning över byggnadens skador och kartläggningen gjordes av företaget Restart Oy som är en restaureringsföretagare, säger Virkki. De är specialister på området men anser att byggnaden ännu kan repareras men processen kommer att ta lång tid.

Oklart vem som står för kalaset

NTM-centralen har enligt vad de anser äntligen hittat Sabbelskasernens riktiga ägare och därför ser man nu att man gå vidare med projektet anser Virkki.

– Vi eller skattebetalarna betalar först alla kostnader och sedan försöker vi kräva dem tillbaka av kasernens ägare, säger Virkki. Det finns inga garantier att de kan betala tillbaka.

Sabbelskasernen i Dalsbruk
Bildtext Inne i huset finns det saker som bör åtgärdas men myndigheterna anser att huset i sitt nuvarande skick är farligt att vistas i.
Bild: Arash Matin / Yle

Enligt Virkki är tidtabellen för nödåtgärderna ännu lite oklara men målet är att kunna inleda arbetet senast i höst.

Kimitoöns kommun hoppas ännu kunna upphäva Sabbelskasernens skyddsstatus

Bygg- och miljötillsynsnämnden möts på måndagskvällen och enligt nämndens ordförande Patrik Sjöblom, SFP, så kommer nog Sabbelskasernen att diskuteras på kvällens möte.

Sabbelskasernen i Dalsbruk
Bildtext Enligt utomstående experter kan Sabbelskasernen ännu räddas.
Bild: Arash Matin / Yle

– Vi inom kommunen anser nog att det inte finns mycket att göra för Sabbelskasernen längre och nu försöker vi få museiverket att ändra byggnadens skyddsstatus, säger Sjöblom. Vi anser nog att Museiverket borde inse faktum och slopa skyddsstatusen.

Sjöblom är normalt för att skydda och värna om gamla byggnader men då det kommer till Sabbelskasernen ser han inga andra utvägar än att riva byggnaden.

Sabbelskasernen i Dalsbruk
Bildtext Inne i huset finns det mycket röta som bör åtgärdas ifall huset ska återfå sin forna glans.
Bild: Arash Matin / Yle

– Som läget är för tillfället så ser jag nog inga andra utvägar än en rivning, säger Sjöblom. Men vi måste diskutera igenom våra alternativ och sedan får vi hoppas att vi kan påverka läget.

Sabbelskasernen i Dalsbruk
Bildtext Kimitoöns kommun hoppas att husets skyddsstatus ska kunna slopas.
Bild: Arash Matin / Yle

Sjöblom är ledsen att kasernen har fått förfalla så här länge eftersom den står på paradplats och syns på långt håll. Men det som kanske tidigare var tänkt att bli Dalsbruks arkitektoniska pärla har istället blivit ortens kråkslott.

– Absolut och det är tråkigt då man ser huset på långt håll och det är allt annat än en vacker syn, säger Sjöblom. Det hade kanske varit möjligt då huset såldes men eftersom ägaren haft ekonomiska bekymmer mig veterligen så har nog de planerna runnit ut i sanden för länge sedan.

Diskussion om artikeln