Hoppa till huvudinnehåll

Sport

Villrådiga Lejon föll mot fräscht USA – mardrömsstart på VM för Finland: ”Ingen orsak till panik”

Uppdaterad 12.05.2023 20:05.
Yhdysvaltojen Drew O'Connor juhlii maalia Suomea vastaan joukkuekavereidensa kanssa.
Bildtext USA fick fira mål fyra gånger då man vann över Finland i öppningsmatchen.
Bild: Tomi Hänninen

Ett blekt Finland och ett USA som blev bättre och bättre för varje minut som gick. Slarv i båda ändorna och ett finländskt försvar som lämnade mycket att önska. Så kan man summera öppningsmatchen som slutade i blåvit förlust.

Ishockeyfesten är igång, men starten blev inte som den var tänkt.

Det skulle bli Finland för hela slanten. USA kom till spel med ett klart sämre lag på pappret.

Men VM-favoriten Finlands jakt på andra raka guldet började med en pannkaka. Matchens två sista perioder bjöd på amerikansk anstormning – och Tammerforsarenan var tystad efter en 4–1-seger för USA.

– Det bättre laget vann i dag. Det grepp vi hade om första perioden försvann. Motståndarna gav oss problem. Öppningsspelet var dåligt och vi vågade inte passa oss framåt, säger huvudtränare Jukka Jalonen till C More.

Stark blåvit inledning

Lejonen inledde urstarkt med ett öppet läge för Sakari Manninen redan efter bara några spelade sekunder. Finland hade fart på pucken och kom till många bra lägen. Det här ledde till att Lejonen inledningsvis hade mycket tid i offensiv zon.

Lejonens fina inledning syntes även i skottstatistiken. Lejonen ledde skotten med 6–2 men bara några minuter senare syntes den amerikanska forceringen tydligt. 6–2 blev till 6–7 då USA kom ikapp och förbi. Siffrorna i den slutgiltiga skottstatistiken löd 38–24 till USA:s fördel.

Med ungefär fem minuter kvar av första perioden drog Michael Eyssimont på sig matchens första utvisning för hög klubba. Då passade Finland på att öppna målkontot för detta VM.

Ett skolboksanfall av den första femman ledde till 1-0. Manninen och Sallinen stod för ett fint passningsspel till Hartikainen som avslutade anfallet med mål.

Finland hade flera fina lägen som borde ha varit mål. Många av skotten hamnade rätt i målvakten Casey Desmiths famn, utan att större ansträngningar behövdes av den amerikanske målvakten.

Leijonien maalivahti Emil Larmi.
Bildtext Emil Larmi fick inte mycket hjälp av försvaret.
Bild: Tomi Hänninen/Chilipictures

För många tekniska misstag

Andra perioden inledde Finland lika starkt. Ytterligare ett drömläge stod för dörren men Desmith stod för fina prestationer i målet.

Det räckte inte länge innan USA nätade, men efter en videogranskning på begäran av den finländska ledningen underkändes målet. Orsaken var att Finlands målvakt Emil Larmi blev störd i målområdet.

Det dröjde dock inte länge förrän USA spräckte nollan. 13 minuter in i andra perioden lyckas USA få in pucken, vilket inte var någon överraskning efter deras uppsteppade spel.

Cutter Gauthier satte pucken rätt i krysset – Larmi var chanslös.

USA bättre och bättre

Under spelets gång flöt USA:s spel på bättre och bättre. Finlands försvar fick stundvis onödigt stora luckor som det amerikanska laget utnyttjade.

I tredje perioden var Lejonen inte riktigt lika tillbakatryckta som i andra – men i stället resulterade de amerikanska anstormningarna i en måltrippel.

Halvvägs in i sista akten spelade amerikanerna snyggt pucken till en ledig Drew O'Connor framför målet, och denne hade all tid i världen på sig att föra sitt lag i ledning.

Bara ett par minuter senare frispelade Rocco Grimaldi Alex Tuch, som kunde pricka in pucken i halvöppen bur. Samme Tuch, USA:s kanske största stjärna, fastställde till slut 4–1 i tom kasse.

Enligt Finlands målvakt, Emil Larmi, var Lejonens spel i andra och tredje perioden förvirrande.

– Det här var verkligen inte vad vi var ute efter. Vi kommer säkert tillbaka starkare i de kommande matcherna, säger han.

Chans till revansch väntar redan i morgon för Lejonen. Man möter Tyskland med start klockan 20.20.

– Vi ska inte drabbas av panik, vi ska se vad vi kan göra bättre, lovar Jukka Jalonen.

Resultat

Grupp A:

Suomi–USA 1–4 (1–0, 0–1, 0–3)

17.07 Teemu Hartikainen (Jere Sallinen–Sakari Manninen) 1–0 pp
33.48 Cutter Gauthier (Carter Mazur–Dylan Samberg) 1–1
49.49 Drew O'Connor (Samberg–Conor Garland) 1–2
52.57 Alex Tuch (Rocco Grimaldi–O'Connor) 1–3
59.12 Tuch (O'Connor) 1–4 tm

Målvakter:

Emil Larmi FIN 9+18+7=34 (borta 57.55–59.12)
Casey DeSmith USA 9+9+5=23

Publik: 12 056

Sverige–Tyskland 20.20

Grupp B:

Slovakien–Tjeckien 3–2 (2–3, 0–0, 0–0)

Lettland–Kanada 20.20

Diskussion om artikeln