Hårdare tag mot Kina – EU vill se över relationen till Peking
EU skärper ytterligare tonen mot Kina och förbereder nu en ny strategi som en del av den gemensamma utrikespolitiken. Kina ska ses mera som en rival än som en partner.
Relationen mellan Peking och Bryssel har blivit allt spändare den senaste tiden. Det var mot den bakgrunden som EU:s utrikesministrar samlades i Stockholm under fredagen.
Det behövs fortfarande samarbete med Peking, konstaterar man.
Det här inte minst på grund av handeln mellan parterna som behöver fås i balans, men också för att många globala utmaningar som klimatfrågan behöver Kinas insats.
– Samtidigt måste vi konkurrera med Kina och minska de beroendeförhållanden som blir för stora, sa EU:s utrikesrepresentant Josep Borrell vid den avslutande presskonferensen.
– Vi kommer inte att tveka att ta till de medel som står till vårt förfogande och fortsätta att skapa nya då det behövs, menade mötesvärden, Sveriges utrikesminister Tobias Billström.
Han lovade att man också i fortsättningen tänker försvara de egna värderingarna i samarbetet med Kina.
Stor enighet om policyn
Enligt Borrell står alla de 27 utrikesministrarna bakom den strategi om Kina som diskuterades, trots olika nationella kopplingar till Peking.
Det är unionsländernas tidigare erfarenheter av att vara för beroende av rysk energi som nu återspeglar sig i EU:s Kinapolitik.
Men Borrell påpekade ändå att EU behöver Kina mer än vad man behövde Ryssland, eftersom det handlar om digital transformation med allt från solpaneler till kritiska råmaterial och viktiga teknologier.
– Det kan inte betraktas som en fara, men nog som en risk om man är för beroende av någon, sa han.
Det gäller också att förbereda sig på att konflikten om Taiwan kan eskalera, inte minst för att Taiwan producerar största delen av de avancerade halvledare som EU behöver.
Policypappret kommer nu att gå vidare till EU:s ledare och vara utgångspunkten för deras diskussion om Kina när de samlas till toppmöte i juni.
Nya sanktioner drabbar också Kina?
Relationen till Kina har också blivit en del av EU:s arbete med det elfte sanktionspaketet.
Den här gången har man lagt fokus på att stoppa möjligheterna att kringgå tidigare sanktioner mot Ryssland.
Enligt EU-kommissionen förslag skulle tredje länder drabbas, och för första gången handlar det om sanktioner riktade mot Kina.
Ett antal kinesiska företag kan komma att svartlistas, på grund av misstankar om att de förser det ryska krigsmaskineriet med utrustning.
Kina har redan protesterat mot planerna, men också inom EU finns det olika åsikter om hur långt man kan gå i repressalierna mot kinesiska aktörer innan det skadar för mycket av relationen till Peking.
Sanktionerna kräver enhällighet inom EU, och det är oklart när det nya sanktionspaketet kommer att godkännas.