Hoppa till huvudinnehåll

Österbotten

Gunvor Ivars är 77 år men arbetar fortfarande fem dagar i veckan: ”Jag tar en dag åt gången”

En kvinna i blommig klänning står framför en vägg fylld med tavlor
Bild: Pia Lagus / Yle

Att pensionera sig som 63-åring var aldrig aktuellt för Gunvor Ivars i Närpes. Efter en lång karriär på länsmanskansliet driver hon nu en fotoaffär.

Gunvor undervisar i konst, arrangerar resor och målar själv då tiden tillåter. Hon trivs med de val hon gjort och en aktiv livsstil har alltid passat henne.

Gunvors första arbete var som 14-åring – ett sommarjobb i en kiosk. Där arbetade hon tills hon gick ut mellanskolan, år 1964.

– En dag under sommaren ringde så länsmannen hem till vår familj och sa ”i morgon får du börja jobba på länsmanskontoret”.

Gunvor hade egentligen tänkt söka sig till någon utbildning, men tog jobbet. Där arbetade hon sedan fram till pensionen.

Gunvor säger att hon varje dag gick till jobbet med glädje. Arbetet var trivsamt och intressant och man kunde hjälpa folk och ge råd med olika saker.

– Då vi fick utlänningar till Närpes så skötte jag om deras uppehållstillstånd. Det var via skolning och kurser man lärde sig de uppgifterna.

Vid 63 års ålder skulle Gunvor gå i pension, men då bad man henne fortsätta ytterligare fem år... vilket hon gjorde. Så det var först vid 69 års ålder som hon gick i pension.

Fortsatte arbeta

Pensioneringen innebar ändå inte att det var slutjobbat för Gunvors del. Familjen driver en fotoaffär och där arbetar och trivs Gunvor fortfarande.

– Varje vecka får jag kommentarer om varför jag ids jobba. Men jag tycker om det här livet, så här fortsätter jag så länge det känns bra.

Så länge jag minns har jag sagt att jag tar en dag i gången

på frågan om framtidsplaner

Nuförtiden är affären öppen fem dagar i veckan.

– Jag började ha lördagar stängt efter coronan. Numera är jag helt ensam här, så det är skönt att ha lördagsstängt.

Gunvor säger att hon fått vara frisk och det är viktigt för att kunna hållas aktiv även vid äldre år.

– Om man känner för det så ska man jobba. Det är många pensionärer som går tillbaka till sitt arbete och det tycker jag är helt okej.

Konsten ger ”nytt blod i kroppen

Gunvor har också en annan passion i livet, nämligen konsten. Den har följt henne genom nästan hela livet.

– År 1964 grundade vi Närpes konstklubb, som jag har varit med i sen dess. I flera år var jag också ordförande, i dagsläget är jag kassör.

År 1985 började hon leda regelbundna konstkurser i dåvarande Närpes medborgarinstitut. Hon har också dragit kurser i Malax, Korsnäs, Petalax, Kaskö, Kristinestad...

– Så har jag arrangerat många målarresor utrikes, bland annat till flera av de grekiska öarna: Cypern, Mytilini, Kos, Rhodos...

Jag är glad varje år att jag får fylla

om att bli äldre

Konsten är en fin avkoppling från arbetet. Gunvor brukar likna det vid att ”få nytt blod i kroppen”.

– När man målar så tänker man bara på att blanda färgerna, på motivet, ja man glömmer allt annat.

Gunvor säger att hon kan ta fram penseln när som helst. Hon behöver inte vänta på inspirationen, så som många säger att de behöver.

– Ibland kan jag få en beställning och då ska den vara klar inom någon dag. Då är det bara att börja på.

Hjälpsamhet en drivkraft

Att kunna hjälpa andra har varit en drivkraft i Gunvors liv: på länsmanskansliet, som konstlärare och även i fotoaffären.

– Jag märker varje dag problematiken då allt digitaliseras, säger Gunvor. Den nya tekniken innebär utmaningar för de äldre.

Det kan handla om personer som ska förnya sina körkort, eller ta passfoton. Det kan vara svårt att veta vilken myndighet man ska vända sig till.

– Hälften av mina kunder kan vara sådana som frågar om sådant som gäller mitt gamla jobb. Så det blir ganska mycket rådgivning varje dag.

Gunvor Ivars 77 år trivs i arbetslivet - tänker fortsätta så länge hon själv vill

21:57