Hoppa till huvudinnehåll

Österbotten

Investeringsbolag bakom möbeljätten IKEA satsar 30 miljoner på vindparker i Bottniska viken

Tiotals vindturbinder ute till havs.
Bildtext En havsvindkraftpark i tyska vatten. Arkivbild.
Bild: EPA-EFE

Ingka Investments har förvärvat 49 procents andel i vindkraftsbolaget OX2:s tre stora vindparksprojekt till havs. Affären ska granskas av konkurrensmyndigheterna.

Ingka Investments, investeringsbolaget bakom möbelvaruhuskedjan Ikea, har köpt nästan hälften eller 49 procent av det svenska vindkraftsbolaget OX2:s tre stora vindparksprojekt i Bottniska viken.

Köpesumman är 30 miljoner euro. Affären ska ännu granskas av konkurrensmyndigheterna.

Vindparkerna Halla, Laine och Tyrsky i Bottniska viken kommer potentiellt tillsammans att producera 29 terawattimmar el per år. Det motsvarar en tredjedel av elkonsumtionen i Finland år 2022 och två gånger årsproduktionen i kärnkraftverket Olkiluotos tredje reaktor.

I arbetet med de tre vindparkerna till havs pågår miljökonsekvensbedömning och beredning av tillståndsprocesserna. Avsikten är att elproduktionen i parkerna ska komma igång kring år 2030.

Ikea äger redan fem vindparker i Finland och har också satsat på jordvärme och solkraftverk i anslutning till sina varuhus. Vindkraftsbolaget OX2 är förutom i Finland verksamt i nio andra länder i Europa.

En karta över den österbottniska kusten. Ett havsområde utanför kusten har markerats ut.

OX2 planerar ytterligare en havsvindkraftpark i Bottniska viken

Ett hundratal kraftverk planeras 30 km nordväst om Kaskö.

Källa: STT, Yle Uutiset