Hoppa till huvudinnehåll

Sport

”Senast var det Nico-show, nu var det Cocks-show” – BK-46 avklädda då storskytten med skadekänning inte var i slag

Teimuraz Orjonikidze stoppar Nico Rönnberg.
Bildtext Teimuraz Orjonikidze och resten i Cocks satte stopp för Nico Rönnbergs BK-46 med besked.
Bild: Lehtikuva

Den tredje finalen rann iväg tidigt, Cocks är en seger från att bli finska mästare. Matchen visade med all önskvärd tydlighet hur beroende BK-46 är av Nico Rönnberg.

På tre dygn hade allt vänt.

Då BK-46 kvitterade finalserien mot Cocks var Nico Rönnberg glödhet med arton fullträffar. I det tredje mötet i Riihimäki var gästerna chanslösa.

Rönnberg var osynlig och BK-46 brände lägen. Cocks gjorde i sin tur sin bästa insats i finalserien, tycker Teemu Tamminen.

– Vårt lag är en dieselmotor, men i dag stämde allt. Framför allt var vår målvakt helt strålande. Senast gjorde vi 31 mål och förlorade. Det var uppenbart att vårt problem fanns i försvarsspelet. Vi justerade och då syns det också i resultatet.

Tamminen är syrlig då han får frågan om hur det kommer sig att Cocks stoppade Rönnberg.

– Fråga handbollsförbundet varför Nico bara gjorde ett mål. De hittar säkert något positivt att skriva om honom igen. Senast var det bara en Nico-show. Nu kom en hel Cocks-show.

Har skadekänningar

Rönnberg var skadad och missade matcher i övre slutserien. Det är ingen hemlighet att han har känningar lite här och var.

– Han har problem med både axel och rygg, men jag vill inte prata mer än så för hans räkning, säger tränaren Andreas Rönnberg.

Nico Rönnberg avlossar ett kast.
Bildtext Nico Rönnberg var inte i slag i Riihimäki.
Bild: Yle / Patric Westerlund

I första halvlek – då Cocks skapade en stor ledning och i praktiken stängde lördagens finalmatch – matchades Rönnberg framåt och satt på bänken i försvaret. Tidigt i andra halvlek valde BK-46 att bänka storskytten för gott.

– Han var inte på hugget, men vi märkte också att vi inte kommer ikapp. Då valde jag att ge Oliver Nordlund minuter. Han kommer att behövas i den här serien, säger Andreas Rönnberg.

Rönnberg konstaterar också att brorsan inte tog avslut i första halvlek.

– De hade pratat ihop sig och kom ut mer på Nico. Samtidigt borde han också ha spelat aggressivare och tagit fler avslut i början. Hans skott behövs. Vi har inte det skyttet på övriga niometersspelare.

Negativ känsla spred sig

I Rönnbergs frånvaro landar mer ansvar på Jac Karlsson, men veteranen har inte samma fysiska spel i sin kropp.

– Det saknas väl ungefär sjutton mål jämfört med förra finalen då Nico inte hade dagen. Men då måste någon annan höja sig. Vi skapar många lägen, men gör inte mål.

Han skakar bara på huvudet då han tänker tillbaka på den likbleka starten.

– Vi har en massa lägen från sex meter och de måste sitta. Så enkelt är handboll. Den negativa känslan sprider sig då vi börjar kasta bort anfall och missar lägen. Vi kunde inte göra annat än försöka köra på och hoppas att det lossnar, säger Karlsson.

– Deras målvakt spelade väldigt bra, men vi förlorar matchen i första halvlek då vi bränner för mycket. Det är klart att frustrationen kommer. De som är på planen måste lyckas för att vi ska ha chansen, säger Rönnberg.

Teemu Tamminen kastar bredvid Miska Henriksson.
Bildtext Teemu Tamminens Cocks är en seger från att bli finska handbollsmästare på nytt.
Bild: Yle / Patric Westerlund

Samtidigt som bortaspelarna lommade ut i omklädningsrummet med sänkta blickar gjorde Cocks-spelarna highfive med publiken och avslutade en skön matchdag på bästa sätt.

Frågan är om det här var säsongens sista match i Riihimäki.

Svaret kommer på onsdag. Då spelar BK-46 med kniven mot strupen hemma i Karis.

– När man förlorar så här stort skulle man gärna spela redan i morgon. Vi går ut och krigar på onsdag och så hoppas jag att vi är här på nytt nästa helg, säger Karlsson.

FM-ligan i handboll

Final 3/5:

Cocks–BK-46 34–23 (17–9)

Cocks: Edson Imare 7, Pavel Duda 7, Luka Brkljacic 6, Teemu Tamminen 4, Nuno Santos 3, Piotr Rybski 2, Yury Lukyanchuk 2, Teimuraz Orjonikidze 1, Dmitrii Kholmov 1, Davor Basaric 1.

BK-46: Sebastian Säkkinen 4, Ihor Skyba 4, Linus Sjöman 3, Jonathan Roos 3, Miska Henriksson 3, Jac Karlsson 2, Robin Sjöman 1, Nico Rönnberg 1, Oliver Nordlund 1, Jonathan Ekman 1.

Publik: 905.

Cocks leder med 2–1 i matcher. Den fjärde finalen spelas i Karis på onsdag.

Diskussion om artikeln