Hoppa till huvudinnehåll

Inrikes

Svårt för Svensk Ungdom att samarbeta med Sannfinländarna – ”Hur kan vi arbeta med partier som använder identitetspolitik för att förtrycka minoriteter?”

Uppdaterad 13.05.2023 17:36.
Bertha Simojoki vid Svensk Ungdoms kongress i Åbo.
Bildtext Bertha Simojoki beskriver liberala värderingar och minoriteters rättigheter som kärnfrågor för Svensk Ungdom.
Bild: Jukka Lehto / Yle

Regeringsförhandlingarna väcker starka känslor i SFP:s ungdomsorganisation Svensk Ungdom. SU samlades på lördagen till förbundskongress i Åbo.

Medan moderpartiet SFP förhandlar om regeringssamarbete med konservativa Sannfinländarna diskuterar Svensk Ungdom om man borde sälja cannabis lika fritt som alkohol och tobak, om man ska ha en könsneutral värnplikt eller om man borde avskaffa det juridiska könet helt och hållet.

– Vi står ut bland de andra partierna som regeringsförhandlar. Vi är betydligt mer värdeliberala. För SU är liberalismen en kärnfråga. För oss är minoriteternas rättigheter och ställning i samhället jätteviktig, säger Bertha Simojoki från Helsingfors.

För Simojoki är det svårt att tänka sig SFP i samma regering som Sannfinländarna.

– Jag har jättesvårt att se hur SFP kan hålla fast vid värderingar som är viktiga för partiet, som liberalism och human flyktingpolitik och missbrukarvård. Hur kan vi göra en sådan politik med partier som är värdekonservativa och som använder identitetspolitik för att förtrycka minoriteter, frågar sig Simojoki.

SU:s ordförande Julia Ståhle vid förbundets kongress i Åbo.
Bildtext SU:s ordförande Julia Ståhle väntas bli omvald vid kongressen. Hon anser att det är svårt att samarbeta med Sannfinländarna.
Bild: Jukka Lehto / Yle

Bland talarna på SU:s kongress finns det olika syn på om SFP alls borde förhandla med Sannfinländarna. En återkommande åsikt är ändå att SFP ytterst starkt måste slå vakt om sina egna värderingar i förhandlingarna.

I grunden tycker många att det här är minst sagt obekvämt

SU:s ordförande Julia Ståhle

– Inställningen varierar lite men i grunden tycker många att det här är minst sagt obekvämt. Alla håller nog med om att vi inte kan vara med om inte regeringsförhandlingarna leder till att vår politik syns bra i programmet, säger SU:s ordförande Julia Ståhle.

Enligt Ståhle, som själv ingår i SFP:s delegation på Ständerhuset, bör partiet vara redo att lämna förhandlingarna om man inte får igenom sin politik.

Anton Broända vid Svensk Ungdoms kongress i Åbo.
Bildtext SU:s vice ordförande Anton Broända anser att det är viktigt att SFP sitter i regeringen för att kunna påverka i lantbruksfrågor.
Bild: Jukka Lehto / Yle

Inom SU verkar stödet för regeringssamarbete vara aningen större i Österbotten än i Nyland och Helsingfors.

Jag tycker det är bra att vi är med, men vi måste föra fram vår sak övertygande

Anton Broända

– Jag tycker det är bra att vi är med. Att vi kan påverka regeringens verksamhet inifrån är bättre än om vi skulle vara i opposition. Men vi måste föra fram vår sak övertygande, och vi kan inte sälja våra grundvärderingar eller grundlagen för populistiska värderingar, säger SU:s vice ordförande Anton Broända från Nedervetil.