Hoppa till huvudinnehåll

Sport

Försäkringsfrågan löstes kort före premiären – spelsugen Ehlers ledde Danmark till seger men grämer sig över att inte få möta vännen Laine: ”Det är sådant man drömmer om”

Uppdaterad 13.05.2023 19:15.
Nikolaj Ehlers i Danmarks tröja.
Bildtext Nikolaj Ehlers gjorde Danmarks två första mål i VM.
Bild: Lehtikuva

Det var länge ovisst om Nikolaj Ehlers skulle spela för Danmark i VM. I sista stund löstes försäkringsfrågan och Ehlers tackade med att göra två mål mot Ungern. Danmark vann sin premiär med 3–1.

Danmark fick bästa tänkbara besked då Nikolaj Ehlers var sugen på att spela VM, men det var nära att laget skulle bli utan NHL-förstärkning.

Ehlers har varit på plats i Tammerfors och tränat med laget men en försäkringsfråga har spökat i bakgrunden. In i det sista var det oklart om Ehlers skulle få spela i VM.

Men några timmar före Danmarks VM-premiär mot Ungern kom beskedet som den danska hockeypubliken väntade på – försäkringsfrågan var löst och Ehlers fick spela.

– Det har varit lite frustrerande och det var saker som behövde lösas, det var något som jag inte kunde påverka. Jag är glad att parterna löste det så att jag kunde spela, säger Ehlers till Yle Sporten.

Och det gick inte att ta miste på att Ehlers var spelsugen. Winnipeg Jets-proffset visade klass och gjorde Danmarks första VM-mål. I slutet av första perioden tryckte han in pucken i powerplay.

”Vi kan mycket bättre”

Ungern förväntas vara gruppens stora slagpåse men laget bjöd verkligen upp till kamp mot Danmark. Målvakten Bence Balizs gjorde flera vassa räddningar och i mitten av andra perioden var laget centimeter från en kvittering.

Danmark hade marginalerna på sin sida i den situationen och kort därpå gjorde Ehlers 2–0. Matchen kändes avgjorde efter det målet men i sista perioden skedde en scenförändring och Ungern kom tillbaka. Laget fick in en reducering men Danmark stod emot och vann till slut med 3–1.

– Det är alltid skönt att göra mål men segern var det viktigaste. Vi kan mycket bättre och det vet vi om, säger Ehlers.

Nikolaj Ehlers gör mål mot Ungern.
Bild: Lehtikuva

Får inte möta vännen Laine

Med premiären undanstökad kan Ehlers och Danmark börja blicka mot resten av gruppspelet. I nästa match väntar Frankrike och sedan följer Österrike. Danmark avslutar gruppspelet med match mot Lejonen den 23 maj.

Matchen mot Finland kunde ha blivit speciell för Ehlers om gamle kompisen Patrik Laine skulle ha varit med i Lejonens lag.

– Jag har kontakt med honom och det är synd att han inte får spela i sin hemstad. Det är sådant som man drömmer om.

– Vi spelade i Helsingfors förra året och hörde om hur galet det var här i Tammerfors. Det blir häftigt att möta Finland men det är några matcher kvar innan den, säger Ehlers.

Ehlers ger sin syn på stormen i Winnipeg

Precis som Laine har Ehlers haft en skadefylld säsong i NHL. Det blev bara 45 matcher i grundserien och en i slutspelet då laget slogs ut i första omgången av Vegas Golden Knights.

Winnipeg har inte varit ett lag i harmoni och efter uttåget i slutspelet hamnade laget i rubrikerna av fel skäl.

Tränaren Rick Bowness gick ut i media och talade om att han inte gillade spelarnas inställning varpå Blake Wheeler kontrade med att han inte gillar att sådant tas upp i media istället för tillsammans med spelarna.

Bowness, som avsatte Wheelers som lagkapten under försäsongen, gick då ut och sa att han ångrade sitt uttalande men stod ändå fast vid sina ord.

– Det är ingen hemlighet att vi inte gillade hur vi spelade men det betyder inte att vi gav allt. Man vill inte att tränaren ska säga vissa saker men alla blir emotionella, han visste att vi är bättre än det vi visade.

– Vi går vidare och i höst är det en ny säsong, säger Ehlers.

Resultat:

Ungern–Danmark 1–3

Norge–Kazakstan 3–4 efter straffar

Diskussion om artikeln