Hoppa till huvudinnehåll

Västnyland

Tredje hemmasegern för EIF i fotbollsettan – SJK Akatemia kom starkt i andra halvleken

En spelare springer med bollen i fötterna.
Bildtext Högerbacken Jeannot Esua gjorde EIF:s första mål i matchen. Här löper han med SJK:s Kasper Paananen efter sig.
Bild: Patric Westerlund / Yle

Ekenäs IF:s tredje hemmamatch i herrettan i fotboll bjöd på stor underhållning och en hel del dramatik. Efter en pangstart med två rätt snabba mål höll Ekenäslaget på att tappa allting i den andra halvleken.

Matchen slutade 2-1 (2-0).

EIF fick en perfekt start i matchen som spelades på en solig Centrumplan i Ekenäs. Redan i den sjunde minuten nickade högerbacken Jeannot Esua snyggt in första målet på en perfekt slagen hörna av anfallaren Roni Pietsalo.

Bara ett par minuter senare fällde gästernas mittback Oskari Väistö EIF-anfallaren Salomo Ojala innanför straffområdet. Matchens domare Joona Kontinen tvekade inte då han dömde straff för hemmalaget.

Stanislav Efimov sköt straffen bergsäkert förbi SJK-målvakten Otto Huuhtanen.

Efter EIF:s panginledning återhämtade sig gästerna så småningom och skapade också några lägen.

Almeida med på gott och ont

Gästernas bästa lägen kom under slutminuterna av första halvleken då hemmamålvakten Ramilson Almeida litade lite väl mycket på sin individuella teknik. I stället för att skjuta bort bollen ville han tre gånger försöka dribbla sig ur trånglägen.

Den här gången klarade sig EIF med blotta förskräckelsen och i andra halvleken spelade brassemålvakten upp sig rejält och bokstavligen räddade sitt lag från nederlag.

Almeida var ändå chanslös när Babacar Fati en dryg kvart in i andra halvleken sköt in reduceringsmålet. Efter det radade SJK ännu upp några bra mållägen, men Almeida var omutbar.

En spelare gör en bicycleta.
Bildtext EIF:s Salomo Ojala försökte sig på en bicycleta i matchen.
Bild: Patric Westerlund / Yle

Båda lagen missade en straff i matchen. På stopptid i första halvleken sköt EIF:s Salomo Ojala sin straffspark i mitten av målet och Huuhtanen i gästernas mål parerade. Junior Weslen sköt sin straffspark förbi EIF-målet i den 66:e matchminuten. En reducering där skulle antagligen ha ändrat matchbilden rätt mycket.

EIF:s högerback Alexander Leksell log som en sol efter matchen.

– Vi är så lojala med varandra. Det här är ett härligt lag och vilka målvakter vi har, sade Leksell strax efter den befriande slutsignalen.

Han hade ingen direkt förklaring till varför EIF tappade sitt grepp efter matchen. På den frågan hade däremot Seinäjokicoachen Stevie Grieve ett klart svar.

– Vi gjorde ett par byten och ändrade lite på strukturen i vårt spel. Och visst blev det bättre. Jag är väldigt stolt över killarna som kämpade oerhört bra.

SalPa nästa för EIF

Domararbetet var skotten Grieve inte särskilt nöjd med.

– Vi fick många domslut mot oss i dag, vi fick en straff mot oss som aldrig borde ha varit en straff. Ett mål blev bortdömt som offside och så vidare, sade Grieve.

Gästernas lagkapten och andra mittback Noa Lehtonen var nöjd över att hans lag inte gav upp.

– Trots två tidiga baklängesmål fortsatte vi kämpa. Utgångsläget är ju inte det bästa om motståndaren gör två snabba mål i början, säger 19-åringen.

För EIF var segern den tredje på lika många hemmamatcher. Laget spelar sin följande seriematch på lördag (20.5) i grannstaden Salo mot SalPa.

– Då ska vi ta vår första bortaseger. En sådan har vi ännu inte, sade Leksell.

Knappt 600 åskådare på Centrumplan

Före seriematchen ska EIF spela en cupmatch. Ekenäslaget åker till S:t Karins för att möta Kaarinan Pojat på onsdag (17.5). KaaPo spelar i trean.

– Visst vill vi vinna matchen och vi vill gå långt i cupen, sade Simon Lindholm och kom ihåg säsongen 2018 då EIF gick till semifinal i finska cupen.

En spelare löper med bollen och en annan försöker glidtackla.
Bildtext EIF:s Stanislav Efimov skapade mycket oro i SJK-försvaret. Han gjorde också mål från straffpunkten.
Bild: Patric Westerlund / Yle

Gästernas mittfältsspelare Denis Cukici och Giabo Yussif var företagsamma framåt. Vänsterbacken Babacar Fati spelade en bra match.

I EIF skötte backlinjen sig riktigt bra igen. Simon Lindholm underhöll publiken med många snygga finter. Abdoulaye Kanté hörde till de aktivaste spelarna i hemmalaget.

Knappt 600 åskådare såg matchen. Matchprotokollet finns på Bollförbundets webbplats.

EIF steg till fyra i serietabellen som finns på Yles text-tv sidan 244.

TPS, Jaro och KPV förlorade

Åggelbylaget Gnistan fortsätter att leverera i fotbollsettan. Gnistan tog en ny 2-0 seger, den här gången över TPS på Övre plan i Åbo.

Eero Markkanen och Joakim Latonen gjorde målen i Gnistans fjärde seger med exakt samma siffror. Det är endast EIF som lyckats knipa poäng av Gnistan. Men inte heller EIF lyckades göra mål på Jiri Koski i Gnistanburen.

Också de österbottniska lagen Jaro från Jakobstad och KPV från Karleby förlorade igen.

KPV förlorade på hemmaplan mot JäPS med 1-2 efter pausledning med 1-0. I S:t Michel var MP bättre än Jaro med uddamålet 1-0. Eero Ylönen var tidig segermålsskytt för MP.

Helsingfors IFK spelade oavgjort mot JJK i Jyväskylä Över 1500 personer såg matchen som slutade 0-0.

Resultat, herrettan

EIF – SJK Akatemia 2-1 (2-0)

7 min Jeannot Esua 1-0, 11 min Stanislav Efimov 2-0 (str), 63 min Babacar Fati 2-1

Publik: 581

KPV – JäPS 1-2 (1-0)

41 min Santeri Mäkinen 1-0, 70 min Hussein Mohamed 1-1 86 min Herkko Kuosa 1-2

Publik: 652

JJK – HIFK 0-0

Publik: 1572

TPS – Gnistan 0-2 (0-1)

33 min Eero Markkanen 0-1, 56 min Joakim Latonen 0-2

Publik: 535

MP – Jaro 1-0 (1-0)

10 min Eero Ylönen 1-0

Publik: 702

Diskussion om artikeln