Hoppa till huvudinnehåll

Sport

Säsongens första seger är nära – mästerlig uppvisning av Kalle Rovanperä i Portugal: ”Vaknade på morgonen och tänkte bara att nu ska vi köra lite rally”

Kalle Rovanperä kör i Portugal.
Bild: EPA-EFE

Kalle Rovanperä har varit fullständigt överlägsen under den andra dagen i Portugal. Om inget större missöde sker under den sista dagen kommer han att kamma hem säsongens första seger.

Inledningen på VM-säsongen har gått trögare än förväntat för den regerande världsmästaren Kalle Rovanperä. Finländaren har tagit en pallplacering och stod utan seger efter de fyra första tävlingarna.

Men i Portugal visar han upp mästerliga takter. Rovanperä ledde med tio sekunder efter den första dagen och under lördagens specialsträckor växte ledningen mycket.

– Jag vaknade på morgonen och tänkte bara att nu ska vi köra lite rally. Det försökte jag göra. Jag har gjort några bra förmiddagar tidigare men den här var verkligen bra. Allt flöt på, säger Rovanperä.

Rovanperä var snabbast på samtliga specialsträckor under förmiddagen och totalt kammade han hem fem av dagens sju etapper.

Han toppar sammandraget med 57,5 sekunder före Dani Sordo.

– Det var en väldigr bra dag, säger Rovanperä.

Under söndagen körs de fyra sista specialsträckorna och bara ett stort missöde kan stoppa Rovanperä från att köra hem segern.

Förutsättningarna är också goda för dubbelt blåvitt på prispallen. Esapekka Lappi ligger på fjärde plats inför avslutningen. Han är 2,3 sekunder bakom trean Thierry Neuville.

– Allt är bra. Underlaget var lite löst, kanske mer än vi förväntade men ändå bättre än i går, säger Lappi.

Resultat efter 15 av 19 specialsträckor:

1. Kalle Rovanperä, Toyota 2.59.48,6
2. Dani Sordo, Hyundai +57,5
3. Thierry Neuville, Hyundai +1.08,6
4. Esapekka Lappi, Hyundai +1.10,9
5. Ott Tänak, M-Sport +2.21,8
6. Oliver Solberg, Skoda +8.08,3

Diskussion om artikeln