Hoppa till huvudinnehåll

Västnyland

Flera nationsrekord då SFIM i bänkpress avgjordes i Ekenäs: ”Det gick ganska enkelt upp”, säger stjärnskottet Josefina Saarinen om sitt rekord

Josefina Saarinen firar nytt FR
Bildtext KK Ekens Josefina Saarinen förbättrade finska rekordet två gånger i SFIM i bänkpress.
Bild: Patric Westerlund / Yle

Det var väntat att det skulle bli några nya nationsrekord då det tävlades om de finlandssvenska mästerskapen i bänkpress. Sammanlagt fyra nya finska rekord noterades i tävlingarna.

Ålands Ove Lehto slog två finska rekord i tävlingarna. Båda rekorden kom i viktklassen över 120 kilo. Han klarade 220 kilo i klassisk bänkpress och med utrustning lyfte han 90 kilo till.

Ove Lehto tävlar i åldersklassen över 50 år.

Emmeth Salo, som i fjol valdes till årets bästa styrkelyftare, gjorde nytt finskt rekord i viktklassen under 84 kilo. Hon pressade upp 137,5 kilo.

För dagens fjärde nationsrekord svarade stjärnskottet Josefina Saarinen. KK Ekenlyftaren tävlar i ålderklassen under 18 år. Hon förbättrade finska rekordet två gånger i tävlingen. Rekordet i viktklassen under 76 kilo lyder nu 82 kilo.

– Första vikten (77,5 kg) steg enkelt och det gjorde också rekordtyngderna 81 kilo. Det var också min målsättning i tävlingen. Jag tycker 82 kilo också steg enkelt, säger Josefina Saarinen.

Hon tävlade första gången i styrkelyft för ungefär ett år sedan. I augusti ska hon representera Finland i juniorernas EM-tävlingar.

– Jag har inte lagt upp något egentligt mål för de tävlingarna. Före tävlingarna ska jag träna hårt, vila och äta mat, småskrattar hon.

Personbästa resultat

Tammerforsbon Hanna Sandberg lyfte personbästa resultat då hon klarade FM-gränsen 52,5 kilo. Sandberg som representerar Hangöklubben HPT misslyckades med försöket på 55 kilo.

– Jag är riktigt nöjd med 52,5 kilo. Det var också min målsättning i tävlingen att klara FM-gränsen, säger Sandberg som kom trea i viktklassen 63 kilo.

Hanna Sandberg är glad.
Bildtext Hangö Power Teams Hanna Sandberg klarade FM-gränsen i bänkpress i tävlingarna i Ekenäs bollhall.
Bild: Patric Westerlund / Yle

Segern gick till Cecilia Ahlstedt, Vasa IS, med resultatet 67,5 kilo före tvåan Lina Karlström som lyfte 62,5 kilo.

Karlström representerar Nykarleby KK.

– Det gick väldigt lätt, mycket lättare än jag trodde det skulle gå, säger hon om sitt personbästa resultat som hon lyfte i det andra försöket.

Hon gillar SFI-mästerskapen.

– Det är bra nivå på tävlingarna. Alltid lika roligt att komma hit. Jag känner ju många av lyftarna sedan förr. Det är som att komma hem, säger hon.

Fina framsteg i bänkpress

Lina Karlström gick sin första tävling för fyra år sedan. Hon började träna styrkelyft år 2017.

– Jag har gjort fina framsteg i just bänkpress. Jag satt fast ganska länge på 50 kilo och försökte få det på tävling. Sedan for det ganska snabbt till 60 kilo. Och nu över det till och med, säger hon med ett brett leende.

En person gör sig klar för ett lyft i bänkpress.
Bildtext Nykarlebylyftaren Lina Karlström trvis bra i SFIM.
Bild: Patric Westerlund / Yle

Omkring fyrtio lyftare deltog i SFI-mästerskapen i bänkpress på lördagen. Tävlingarna ordnades i Ekenäs bollhall med lokala KK Eken som arrangör. Ekenäsklubben fick hjälp av grannklubben Hangö Power Team i arrangemangen.

Resultaten finns på styrkelyftförbundets webbplats.

Diskussion om artikeln