Hoppa till huvudinnehåll

Utrikes

Israel och palestinska grupper sägs ha enats om vapenvila

Uppdaterad 13.05.2023 23:25.
Palestinier inspekterar spillrorna av ett hus efter att det träffats i ett israeliskt flyganfall i Gaza den 13 maj 2023.
Bildtext Palestinier inspekterar spillrorna av ett hus efter att det träffats i ett israeliskt flyganfall i Gaza den 13 maj 2023.
Bild: Majdi Fathi / AFP

Egypten uppges ha medlat i konflikten.

Israel och palestinier går med på vapenvila i den palestinska enklaven Gaza, säger palestinska tjänstemän, och anonyma egyptiska tjänstemän har bekräftat att det finns ett avtal.

Egypten uppges ha förmedlat vapenvilan som inleds klockan 22 lokal tid (19 GMT), säger två palestinska tjänstemän enligt nyhetsbyrån Reuters.

Också rörelsen Islamiska Jihad bekräftar att en vapenvila uppnåtts.

Israel har tackat Egypten för medlingen

Israels nationella säkerhetsrådgivare Tsahi Hanegbi har tackat Egyptens president Abdel Fattah al-Sisi, och uttrycker ”staten Israels uppskattning för Egyptens kraftfulla ansträngningar att få till stånd en vapenvila”, heter det i ett uttalande från den israeliska premiärministerns kontor.

Han sa att Israels svar på det egyptiska initiativet betyder att ”tystnad kommer att besvaras med tystnad, och att om Israel attackeras eller hotas kommer man att fortsätta att göra allt det som måste göras för att man ska kunna försvara sig”.

Tidigare egyptiska medlingsförsök har inte lyckats.

Om avtalet håller kan det bli slut på de värsta gränsstriderna sedan de tio dagar långa striderna 2021.

Israel och Islamiska Jihad i Gaza har angripit varandra fem dagar i följd

Israel inledde den senaste omgången av luftangrepp tidigt på tisdag morgon, och meddelade då att man riktade in sig på Islamiska Jihads befälhavare som sades ha planerat attacker i Israel.

Israelerna har i fem dygn i rad utfört attacker mot Islamiska Jihad i Gaza. Islamiska Jihad har den här veckan har avfyrat nästan tusen raketer mot Israel.

Också på lördag morgon fortsatte milisgrupper i Gaza raketbeskjutningen mot Israel. Israel angrep å sin sida Gaza under natten till lördagen.

Under dessa fem dagar har över 30 palestinier, bland dem sex kommendörer inom Islamiska Jihad. En israel har dödats.

Islamiska Jihad är den näst största militära styrkan i Gaza efter Hamas som styr enklaven.

Källor: Reuters, AP, AFP