Statsvetare tror att Sannfinländarna och SFP kan sitta i samma regering: ”Politik är det möjligas konst”
Enligt statsvetaren Thomas Karv blåses konflikterna mellan Sannfinländarna och SFP upp till något mycket större än vad det är.
Regeringsförhandlingarna har fortsatt nu i en dryg vecka på Ständerhuset i Helsingfors, men väldigt lite information har sipprat ut om vad man kommit fram till.
Enligt Christoffer Ingo från SFP är det en bra sak att det som diskuteras i Ständerhuset inte kommer ut i allmänheten.
– Faktum är att förhandlingarna ska föras på Ständerhuset och det är partiordförandena som ger kommentarerna, så jag ser det som en positiv sak att det har hållits ganska låst. Inte vet jag speciellt mycket och ska inte veta heller för det är dom som förhandlar som ska göra det.
– Vi har fullmäktigemöte i Helsingfors i slutet av månaden så får se om vi får höra mera där, säger i sin tur sannfinländaren Päivi Karppi från Vasa.
Även statsvetaren Thomas Karv håller med om det varit ganska lite läckor från förhandlingarna.
– De flesta verkar följa spelreglerna och det är en bra sak med tanke på framtiden om man ska få ihop en regering.
Det har blivit ett narrativ att det är mellan de här två som Finlands framtid kommer att avgöras.
Thomas Karv
Men debatten utanför Ständerhuset har varit livlig, bland annat har sannfinländska riksdagsledamöter kommit med olika utspel. Mauri Peltokangas kritiserade i hårda ordalag vågmästarrollen som SFP har trots sina endast 9 mandat i riksdagen.
Enligt Karv eldar media ytterligare på duellen mellan Sannfinländarna och SFP och att de två partierna skulle ha svårt att komma överens.
– Direkt det är något som bekräftar den här bilden av en konflikt mellan de här två partierna så blåses det upp till något mycket större än vad det är. Ta till exempel Eva Biaudet, att det var något ställningstagande, att hon inte kan acceptera sannfinländsk politik.
– Det har blivit ett narrativ att det är mellan de här två som Finlands framtid kommer att avgöras. Kommer de här två överens så blir det regering, gör dom inte det så blir det ingen regering eller en annan typ av regering.
Men Thomas Karv medger att SFP är i en bra förhandlingsposition och han förstår också delvis sannfinländarnas frustation när ett litet parti har ett så här stort inflytande.
– Nuvarande regeringsalternativ är inte enda för SFP, vilket gör att de kan stå på sig mycket mera och inte tvingas kompromissa lika mycket som till exempel Sannfinländarna tvingas göra, eftersom det här är enda möjligheten för dem att sitta i regeringen. Det här vet Sannfinländarna om. Så det är en stor roll för SFP, kanske större än de tidigare har haft.
Kommer att bli tufft
Även om Sannfinländarna och SFP kan ligga ganska långt ifrån varandra i vissa sakfrågor så finns det också ämnen som alla fyra partier kan vara ense om.
– Jag kan som jordbrukare känna att det här är kanske bland de tryggaste partierna som gör upp framtida jord- och skogsbrukspolitik. Här ser jag inte att det finns några stora tvistefrågor mellan något av de fyra partierna, säger Christoffer Ingo.
– Jag är förväntansfull och förhoppningsfull att få se bra skrivningar om jord- och skogsbruket som stärker producenternas roll i livsmedelskedjan och tryggar äganderätten och så vidare. Där hoppas jag vi får se fina resultat.
Till och med svenska språkets ställning kan man vara överens om, i alla fall om man ska tro sannfinländaren Päivi Karppi.
– Ryssland är just nu i krig, så det finns ingen marknad ditåt, så Sveriges roll blir hela tiden viktigare. Svenska språkets ställning blir nog starkt i framtiden, det är jag helt säker på.
Ekonomin är också något som de fyra partierna alla verkar vara överens om, men Thomas Karv påminner om att partierna kommer att tvingas fatta hårda och tuffa beslut för att kunna balansera ekonomin.
– Ska man spara sex miljarder euro på fyra år och sedan tre miljarder nästa regeringsperiod så kommer det att kännas för vanligt folk. Oberoende hur man vrider och vänder på det här.
– Jag tycker att förhandlingsparterna är ärliga om vad som behöver hända för att få landet på fötter igen. De har inte lovat guld och gröna skogar, utan de har lovat att det blir tufft.
Ingo hoppas i sin tur att man bereder ett långt och detaljerat regeringsprogram som inte lämnar frågor olösta för framtiden.
– Ju mer man har löst från början, desto mindre bekymmer vållar det på vägen. Det sämsta vi kan ge åt det finländska folket är ett luddigt regeringsprogram och ett knaggligt regeringssamarbete från början som sedan blir problematiskt redan i höst.
Hur man ska hitta någon kompromiss så att båda kan rädda ansiktet blir väldigt intressant att se.
Thomas Karv
Även om vissa kuggfrågor kan vara svåra att komma överens om, så tror Karv ändå att SFP och Sannfinländarna kan sitta i samma regering.
– Politik är det möjligas konst, så absolut. Jag tror att båda partierna har gått in i de här förhandlingarna med den inställningen att man ska få ihop en fungerande regering.
– Men hur ett sådant regeringsprogram ska se ut som kan accepteras av både Sannfinländarna och SFP har jag svårt att se. Hur man ska hitta någon kompromiss så att båda kan rädda ansiktet blir väldigt intressant att se.
Regeringsförhandlingarna fortsätter den här veckan och regeringsbildaren Petteri Orpo sa i lördags att man kan vänta sig något konkret redan den här veckan. Men han säger att han ogärna berättar om halvfärdiga resultat och vill inte tala om detaljer.