Hoppa till huvudinnehåll

Sport

Kalle Rovanperä utklassade konkurrenterna i Portugal – skickade också passning till vinnaren i Eurovisionen: ”Sverige är vår fiende”

Uppdaterad 14.05.2023 19:30.
Kalle Rovanperä on Power Stagen nopein - Spela upp på Arenan

Det var aldrig någon fara på taket för Kalle Rovanperä i Portugal. Finländaren kunde hur enkelt som helst bevaka sin ledning under de sista specialsträckorna och körde hem säsongens första seger.

Efter två starka dagar i Portugal hade Kalle Rovanperä bäddat för segerfest och söndagen gick bara ut på att hålla bilen på vägen. Och det var precis vad den regerande världsmästaren gjorde.

Rovanperä körde på säkerhet och tack vare den stora ledningen kunde Dani Sordo aldrig hota. Säsongens första triumf kom med en marginal på 54,7 sekunder.

– Det dröjde länge men nu är vi äntligen tillbaka. Jag vill skicka ett stort tack till min kartläsare och hela teamet, de har pushat och sett till att vi gått framåt.

– Min vän Arttu ska också ha ett speciellt tack. Jag har haft det tufft på det personliga planet sedan slutet på förra året och han har stöttat mig, säger Rovanperä i sin segerintervju.

Under den sista dagen slog Rovanperä också ett slag för Finlands bidrag i Eurovisionen. Käärijä fick flest publikröster i tävlingen men var inte någon favorit hos jurygrupperna. Rovanperä gillade inte att Sveriges bidrag vann.

– Det var inte alls bra, Sverige är vår fiende i sådana kamper. Käärijä gjorde det väldigt bra och borde ha vunnit, säger han enligt STT.

Rovanperä var inte ensam finländare på prispallen i Portugal. Esapekka Lappi tog hand om tredjeplatsen i rallyt.

Lappi låg fyra inför den sista dagen men steg till trea då Thierry Neuville fick motorproblem på förmiddagen.

Portugals VM-rally:

1. Kalle Rovanperä, Toyota
2. Dani Sordo, Hyundai +54,7
3. Esapekka Lappi, Hyundai +1.20,3
4. Ott Tänak, M-Sport +2.04,1
5. Thierry Neuville, Hyundai +8.22,5
6. Gus Greensmith, Skoda +9.43,4

Rovanperä klättrar i VM-sammandraget

Rovanperä vann även den avslutande powerstage-etappen och kammade hem ytterligare fem extra VM-poäng. I och med segern klättrade han upp till etta i VM-sammandraget. Han leder med 17 poäng före Ott Tänak

Följande deltävling körs under första veckoslutet i juni.

WRC-ställningen efter 5/13 deltävlingar

1. Kalle Rovanperä 98p
2. Ott Tänak 81p
3. Sebastien Ogier 69p
4. Elfyn Evans 69p
5. Thierry Neuville 68p
6. Esapekka Lappi 49p

Diskussion om artikeln