Hoppa till huvudinnehåll

Inrikes

Svensk Ungdom vill sälja cannabis som alkohol och tobak – Österbottens krets motsätter sig beslutet

Uppdaterad 14.05.2023 18:18.
SU:s ordförande Julia Ståhle vid förbundets kongress i Åbo.
Bildtext SU:s ordförande Julia Ståhle valdes om för ytterligare ett år vid förbundets kongress i Åbo under veckoslutet.
Bild: Jukka Lehto / Yle

Svensk Ungdom vill verka för en reglering av cannabis. Det betyder i praktiken att drogen skulle säljas som alkohol och tobak. Den österbottniska kretsen anmälde avvikande åsikt.

SFP:s ungdomsförbund Svensk Ungdom höll sin kongress i Åbo under veckoslutet. Vid kongressen omvaldes den sittande ordföranden Julia Ståhle utan motkandidat.

Efter en jämn omröstning beslöt SU verka för en reglering av cannabis. Det skulle i praktiken betyda att cannabis kunde säljas som alkohol och tobak.

– Vi anser att kriminaliseringen inte fungerar. Det behövs dels mer statlig kontroll av vad som säljs var, och dels hjälp till dem som lider av missbruk, säger förbundsordförande Julia Ståhle till Svenska Yle.

Hur hjälper man dem som lider av missbruk genom att släppa drogerna fria?

– Nu kan man få tag på cannabis bara på svarta marknaden och då har du ingen aning om vad du köper. Det kan vara till exempel gräs med hårspray och det är mycket farligare än själva drogen.

Enligt SU kunde cannabis dessutom vara lönsamt. Förutom skatteintäkter för staten kunde jordbruket och industrin få ett uppsving.

För radikalt för österbottningarna

Österbottens krets ansåg inte att SU ska verka för reglering av cannabis och anmälde avvikande åsikt.

– Den österbottniska kretsen anser att Finlands drogpolitik ska fokusera på att förebygga, vårda och stödja. Det här är en radikal kursändring för förbundet som vi inte kan omfatta, skriver kretsordförande Maria Tokou i ett pressmeddelande.

Kretsen understöder fortsättningsvis dekriminalisering av cannabis. Då vore det inte straffbart att använda cannabis, även om handel med drogen fortfarande skulle vara olaglig.

Nytt i SU:s politik - det här vill Svensk Ungdom:

  • Att SFP:s presidentkandidat ska komma från SU.

  • Att aborträtten ska tryggas i grundlagen.

  • Att nätförsäljning av alkohol från andra EU-länder ska tillåtas.

  • Att man ska få anteckna ett tredje juridiskt kön på sitt id.

  • SU valde att inte ta ställning till pälsnäringen.