Hoppa till huvudinnehåll

Utrikes

Turkiska valmyndigheten: Ny omgång i presidentvalet den 28 maj – Erdoğan fick nästan 50 procent av rösterna

Uppdaterad 16.05.2023 09:23.
Erdoğan höll tal på partihögkvarteret i Ankara under natten. Han togs emot av jublande anhängare. - Spela upp på Arenan

Kampen om presidentposten i Turkiet avgörs den 28 maj. Den sittande presidenten Erdoğan får nästan 50 procent av rösterna, men det räcker inte för en seger i första omgången.

Turkiets sittande president Recep Tayyip Erdoğan hade inledningsvis majoriteten av rösterna, men försprånget till rivalen Kemal Kılıçdaroğlu har krympt i takt med rösträkningen.

När bara cirka 35 000 röster ännu var oräknade så kunde Turkiets valmyndighet bekräfta att det blir en andra valomgång.

Då hade Erdoğan fått 49,51 procent av rösterna, enligt chefen för myndigheten Ahmet Yener. Utmanaren Kılıçdaroğlu hade fått 44,88 procent medan den tredje kandidaten Sinan Ogan hade fått 5,17 procent av rösterna.

Vid 15.40 på måndag eftermiddag bekräftade alltså Yener att valet avgörs den 28 maj.

Det är första gången ett presidentval i Turkiet går till en andra omgång, under republikens 100-åriga historia.

Båda kandidater övertygade om seger i en andra omgång – det här kan avgöra

Båda kandidater verkade redan under morgonen vara inställda på en andra omgång.

Erdoğan höll ett tal inför sina anhängare som hade samlats utanför AKP:s högkvarter i Ankara, där han sa sig vara redo att leda Turkiet i ytterligare fem år.

– Jag tror helhjärtat på att vi kommer fortsätta tjäna folket under de kommande åren.

Han sa också att man kommer respektera valutgången när alla röster officiellt är räknade.

Kılıçdaroğlu konstaterade under efternatten att valet går mot en andra omgång, och sa sig vara övertygad om att hans oppostionskoalition kan vinna.

– Om vår nation vill ha en andra omgång kommer vi absolut att vinna den. Viljan för förändring i samhället är högre än 50 procent.

Den tredje kandidaten, Sinan Onan, kan bli avgörande för den andra omgången.

Onan har sagt att han ännu inte bestämt sig för vem han ska rösta på. Han representerar ett ultranationalistiskt parti och tippningen är att han sluter upp bakom Erdoğan.

Internationella valobservatörer: Inga tecken på valfusk

Under natten förekom det en del oklarheter kring valresultatet.

Oppositionen anklagade regeringspartiet AKP för att systematiskt överklaga flera vallokalers resultat i oppositionstunga distrikt, vilket enligt dem drog ut på resultatet. Det ska särskilt ha gällt Turkiets två största städer, Istanbul och Ankara.

Det här är ändå inget som internationella valobservatörer lyft fram, däremot uppgav de att valet var allt annat än demokratiskt i och med landets statskontrollerade press som mer eller mindre fungerat som språkrör och för att valmyndigheten inte var tillräckligt transparent.

Men enligt observatörerna finns det inga tecken på något utbrett valfusk.

Erdoğans parti AKP ser dock ut att få makten över parlamentet. I praktiken innebär det att Kılıçdaroğlu skulle ha svårt att driva sin politik, ifall han segrar över Erdoğan i en andra omgång.

Valdeltagandet blev som väntat högt: Drygt 88 procent.

Artikeln uppdaterades med de senaste siffrorna kl.16.15 och 16.5 kl. 9.20 med uppdaterad information om valets tillförlitligthet.