Hoppa till huvudinnehåll

Kultur och nöje

Kulturens roll i samhället debatteras: Är kulturnyheter på tv det enda som räknas?

Ylva Perera, Janne Wass och Linda Grönqvist.
Bildtext Janne Wass, chefredaktör för Ny tid, Ylva Perera, litteraturredaktör på Hufvudstadsbladet och Linda Grönqvist, ansvarig producent för Svenska Yles kulturinnehåll
Bild: NiKlas Tallqvist / SFV / Yle

Kulturjournalistikens roll diskuterades med Janne Wass, chefredaktör för Ny tid, Ylva Perera, litteraturredaktör på Hufvudstadsbladet och Linda Grönqvist, ansvarig producent för Svenska Yles kulturinnehåll.

Efter en diskussion om kulturens roll i samhällsdebatten på Svenska Teatern 8.5.2023 har en debatt om kulturjournalistikens form och uppdrag blossat upp.

Janne Wass, chefredaktör för Ny tid, Ylva Perera, litteraturredaktör på Hufvudstadsbladet och Linda Grönqvist, ansvarig producent för Svenska Yles kulturinnehåll gästade programvärden Milli Lindberg i Vega kulturkväll för att diskutera hur kulturen borde synas i nyhetsbevakningen.

– Det finns massor med kultur som går under radarn när man har två, kanske tre kulturnyheter bland de övriga nyheterna i veckan. Kulturnyheter med en egen sändning skulle ge kulturen så mycket mer utrymme, på samma sätt som sportnyheterna. Sport fansen skulle bli väldigt sura om man lyfte upp en hockeymatch i veckan och nästa gång kanske en handbollsmatch, menar Janne Wass.

Linda Grönqvist ser kulturnyheter gärna på flera fronter men framförallt bland övriga nyheter för att öka dess samhällsrelevans. Ylva Perera ser å sin sida en fara i att kulturinnehåll anpassas för mycket för att nå en så bred publik som möjligt:

– Svenska Yle har en tendens att tänka att när man man ska tala till mannen på gatan så ska man tala till en idiot.

Ylva Perera jämför med ekonomijournalisterna som fritt får sätta agendan utan att någon klagar på att det är svårbegripligt.

Debatt: Behöver kulturen en egen tv-sändning?

19:05

Diskussionen sänds också i Vega kulturkväll måndag 15 maj 2023.