Hoppa till huvudinnehåll

Utrikes

Inflationen bromsar i Sverige – ”det har vänt nu” lyder bedömningen

Uppdaterad 15.05.2023 13:50.
Gågata utanför Åhléns i Stockholms centrum.
Bildtext Konsumentpriserna stiger inte längre lika kraftigt i Sverige. Bilden är från Stockholms centrum.
Bild: Pelle T. Nilsson / AOP

Inflationen i Sverige var 7,6 procent i april, mot 8 procent i mars. Prisökningen jämfört med ifjol mattas nu av snabbare än väntat och vissa tror att räntehöjningarnas tid kan vara över.

Dyrare mat, dyrare el, dyrare bensin. Och samtidigt stigande räntor – när centralbankerna försöker stävja den rusande inflationen.

Den här negativa trenden har folk i så gott som alla länder fått vänja sig vid under den senaste tiden, så även människorna i Sverige.

Men nu verkar den för landet typiska optimismen åter vakna till liv. Inflationstakten fortsätter nämligen att mattas av, en utveckling som hållit i sig under våren.

Rensat för ränteeffekter var inflationen – konsumentprisindex – i Sverige 7,6 procent i april, visar Statistikmyndighetens siffror. De som följer med inflationsutvecklingen hade förutspått en nivå på 8 procent.

– Det har vänt, inflationen är på väg ner. Känslan är att inflationstoppen är nådd, vi har passerat den och är till och med på väg nedåt, sa SVT:s ekonomikommentator Alexander Norén i SVT:s Morgonstudion på måndagsmorgonen.

Maten lite, bensinen mycket billigare

Livsmedelspriserna granskade på månadsbasis har nu sjunkit, för första gången sedan november 2021. Visserligen handlar det inte om något jätteskutt nedåt, maten blev i snitt 1,2 procent billigare i april jämfört med mars.

Samtidigt är livsmedlen fortfarande klart dyrare nu än före inflationen tog fart. Nu är maten 17,5 procent dyrare än för ett år sedan.

Den kategori där priserna gått ner mest är drivmedel. Bensinen och dieseln är nu 7 procent billigare än för ett år sedan.

Alexandra Stråberg, chefsekonom på Länsförsäkringar säger till nyhetsbyrån TT att siffrorna nu tyder på att inflationstoppen är passerad, och att räntetoppen är nära.

Räntehöjningar på paus?

De här goda ekonomiska nyheterna har fått en del att hoppas på att centralbanken ska tänka om gällande de räntehöjningar som aviserats.

Precis som andra länders centralbanker och Europeiska centralbanken, har också den svenska Riksbanken höjt räntorna för att försöka stävja inflationen.

I slutet av april höjde Riksbanken styrräntan med 0,5 procentenheter till 3,5 procent. Samtidigt meddelade banken att man sannolikt höjer styrräntan med ytterligare 0,25 procentenheter i juni eller september.

I och med att prisökningen nu ser ut att mattas av, hoppas nu de mest optimistiska på att den här justeringen uteblir.

Och det skulle betyda en lättnad för de svenska hushåll som nu kämpar med både höga konsumentpriser och stigande räntor.

För även om priserna i övrigt nu inte längre verkar stiga, så påverkade just de allt högre räntorna också inflationen i april.

Räntekostnaderna bidrog till inflationen med 3,0 procentenheter, enligt den svenska Statistikmyndigheten.

Källor: SCB, SVT, TT, Riksbanken