Hoppa till huvudinnehåll

Inrikes

Socialservicestrejk allt mer sannolik – parterna grälar så mycket att de inte kan förhandla

Ett barn i tamburen vid ett daghem.
Bildtext En strejk hotar bryta ut vid privata daghem pch servicepoenden den 23 maj. Arkivbild.

Det finns inte förutsättningar för förhandlingar inom den privata socialservicebranschen, uppger riksförlikningsmannen. En strejk hotar bryta ut den 23 maj.

Flera fackförbund, bland annat Super, Tehy och JHL, har varslat om strejker som omfattar både daghem och serviceboenden med heldygnsomsorg.

Förhandlingar har pågått på riksförlikningsmannens byrå i en vecka, men de avslutades abrupt på måndagsmorgonen. Situationen är helt enkelt för svår och en lösning finns inte i sikte.

”Tyvärr står parterna så långt ifrån varandra att det inte finns några förutsättningar att fortsätta förhandlingarna eller ge ett förlikningsförslag”, uppger riksförlikningsmannens byrå på Twitter.

Riksförlikningsmannen ser över situationen på nytt den 22 maj, en dag före strejken hotar bryta ut.

Strejken vid de privata serviceboendena börjar den 23 maj och slutar den 27 maj om man inte lyckas komma överens före det. Strejken omfattar bland annat företagen Attendo, Esperi, Mehiläinen och Pihlajalinna.

Också vid privata daghem bryter strejken ut den 23 maj om man inte når en lösning. Strejken pågår i två dagar och omfattar bland annat daghem inom Norlandiakoncernen, Pilke päiväkodit och Touhula.

Tvisten bottnar främst i bråk om löner. Fackförbunden vill höja lönerna och minska lönegapet mellan den privata och offentliga sektorn.