Hoppa till huvudinnehåll

Österbotten

Vårstädningen i Vasa är sent igång – den kalla våren bär skulden

Räfsa på marken i en lövhög
Bild: Monica Storm / Yle

Det kalla och ostabila vädret innebar att snön smälte långsamt, därför har vårstädningen inte påbörjats tidigare.

Förberedelserna inför sommaren innebär mycket arbete för Vasa stad. Dessutom är vägarna och trottoarerna fyllda med mera grus än någonsin efter vintern. Grusningen av vägarna verkar öka för varje år, säger Vasa stads grönområdesenhet.

– I år har det varit exceptionellt mycket grus att städa upp. Det har varit en mycket långsam och mödosam process, säger grönområdeshortonomen Leila Roininen från Vasa stad.

De instabila väderförhållandena har också försenat starten för anställningen av säsongsarbetare i Vasa stad.

Grönområdena är ett evighetsprojekt

Nu har vårstädningen dragit igång på riktigt i Vasa. Städningen av stadens parker går hela tiden framåt men i vissa av parkerna i Vasa centrum och i bostadsområden har städningen fortfarande inte påbörjats.

– Det går framåt hela tiden, men vi hinner inte vara överallt samtidigt, säger Leila Roininen.

För tillfället röjer man upp grus och lekplatser ses över. Man försöker snabbt få lekplatserna i gott skick så att även säkerhetsaspekter kan ses över. Dessutom har arbetet att få strandområdena i sommarskick påbörjats. Roininen säger att arbetet aldrig riktigt tar slut inom detta område.

– Man blir aldrig riktigt färdig. När den föregående uppgiften är klar kan man gå vidare till nästa. Det är mycket på gång och det kommer hela tiden mera, säger Leila Roininen och skrattar.

Denna text är en översättning av artikeln ”Vaasan kevätsiivous pääsi alkamaan pahasti myöhässä – nyt on täysi tohina päällä” som är skriven av Ulla Kuivasmäki.