Hoppa till huvudinnehåll

Sport

VM i dag: Lejonen spelar redan om lättare kvartsfinal – ärkerivalen Tre Kronor kan vara ett mardrömsmotstånd

Lejonen firar mål i VM 2023.
Bildtext Får Lejonen fira en ny seger i hemma-VM?
Bild: All Over Press

Finland har öppnat sitt segerkonto i hemma-VM 2023, men insatsen mot Tyskland var allt annat än övertygande. Lejonen har tagit små steg framåt hittills – mot Sverige behövs det antagligen ett jättekliv för att vinna.

Finland–Sverige

Tammerforsarenan, klockan 20.20
Yle Sportens livechatt från matchen inleds klockan 20.00

Finlands läge: Faktiskt lite pressat i just den här matchen

Matchschemat i årets VM är onekligen lite lustigt för Finlands del. Man möter i tur och ordning de tre andra heta kvartsfinalsaspiranterna från gruppen direkt och det innebär att matchen mot Sverige kan (obs! kan) avgöra om Lejonen får nöja sig med tredjeplatsen i gruppen.

Så pass tydligt verkar det åtminstone inledningsvis vara att Finland, USA och Sverige är i en klass för sig. Tyskland har redan förlorat mot de båda nordiska rivalerna och kan såklart ta poäng mot USA, men det är mycket som talar emot det.

I praktiken måste Finland vinna i kväll för att undvika de jobbigaste motståndarna från Rigagruppen i kvartsfinalen. Jo, också den här Lejontruppen har kapacitet att slå vem som helst av motståndarna, men som Sverige visade i fjol så vill man helst inte möta Kanada då.

Rent spelmässigt var matchen mot Tyskland klasser bättre än den mot USA med tanke på kämpaivern, men finländarna var odisciplinerade och drog på sig en drös med fullt onödiga utvisningar. Det har de verkligen inte råd med mot Tre Kronor.

Sveriges läge: Slår ur underläge och njuter av det

Historiskt sett har Sverige alltid varit storebror och Finland lillebror. Så är det verkligen inte längre. Finland gick in i turneringen som den klara guldfavoriten, och även om Sverige inte är särdeles mycket sämre så har de inte lika höga förväntningar på sig.

Det medgav också Jonathan Pudas i Yle Sportens intervju inför matchen – nu är Sverige underdogs. Och det njuter de av.

Hittills har VM 2023 resulterat i två segrar på lika många försök, dessutom har de fortfarande matchen mot USA kvar så en förlust mot Finland betyder egentligen absolut ingenting för Tre Kronor. Vinner de över USA kan de fortfarande vinna gruppen.

William Nylander firar mål för Toronto 2023.
Bildtext William Nylanders NHL-säsong tog slut mot Florida.
Bild: Dan Hamilton-USA TODAY Sports

En av snackisarna inför VM var att de absolut tyngsta NHL-namnen i tur och ordning tackade nej till spel. Nu är ändå en på kommande. William Nylander lär ska ha sänt positiva signaler efter uttåget i Stanley Cup-slutspelet och brorsan Alexander sa också till SVT att han tror att han är på väg.

Mot Lejonen spelar han ändå inte. Då lönar det sig i stället att till exempel kolla in Leo Carlsson, som väntas gå riktigt tidigt i sommarens NHL-draft – om det går som många väntar sig är det Jarmo Kekäläinen som tar honom till Columbus.

Håll koll på: Rivjärnen

För Finlands del skulle det vara lätt att säga att det är nu som NHL-stjärnorna ska visa vad de går för. Men matcherna mot Sverige blir oftast heta fysiska fighter, där det är skitmålen som avgör.

Det är i de här matcherna som Jere Sallinen, Juho Lammikko och Mikael Seppälä får göra det de gör bäst: spela på gränsen till fult och reta upp motståndarna.

Juho Lammikko åker ut i utvisningsbåset i VM 2023.
Bildtext Håller sig Juho Lammikko borta från utvisningsbåset?
Bild: Tomi Hänninen / Yle

Som underdogs lär Sverige i alla fall försöka provocera Lejonen till lika dumma utvisningar som mot Tyskland. Det gäller att inte låta det koka över heller.

Inbördes möten: Ingen munter läsning

Finland och Sverige möttes också i gruppspelsfasen i fjol – då var Tre Kronor bättre efter straffar. I OS lyckades Lejonen däremot vända 0–3 till 4–3 efter förlängning.

I EHT vann Finland matchen som spelades i Åbo, Sverige vann de tre övriga. I två av fallen behövdes förvisso förlängning.

Och historiskt: Finland och Sverige har spelat 412 landskamper mot varandra genom åren. Finland har vunnit 138 och Sverige 226.

Finlands uppställning

Det blir inga stora förändringar i truppen. Jalonen har ett VM-pass kvar att stämpla och lär nog vänta på nattens sjunde match mellan Dallas och Seattle innan han tar beslut om det.

Centern Antti Suomela står över för andra matchen i rad. Emil Larmi får i sin tur en chans till mot tufft motstånd i målet.

Första femman

70 Teemu Hartikainen – 65 Sakari Manninen – 96 Mikko Rantanen

4 Mikko Lehtonen – 55 Atte Ohtamaa

Andra femman

10 Joel Armia – 76 Jere Sallinen – 84 Kaapo Kakko

3 Olli Määttä – 50 Miika Koivisto

Tredje femman

82 Harri Pesonen – 91 Juho Lammikko – 42 Kasperi Kapanen

52 Mikael Seppälä – 2 Ville Pokka

Fjärde femman

29 Ahti Oksanen – 24 Hannes Björninen – 12 Marko Anttila

6 Niklas Friman – 23 Nikolas Matinpalo

Målvakt:

33 Emil Larmi (45 Jussi Olkinuora)

Tipset: Ingen ESC-revansch ännu

Sverige känns snäppet vassare och snäppet mer samspelt än vad Lejonen gör just nu. Det här kan bli den andra avgörande väckarklockan för Finland, men det känns som en blågul seger i Tammerforsarenan i kväll.

Vi säger 4–2 till Sverige.

Diskussion om artikeln