Hoppa till huvudinnehåll

Åboland

Åbo stadsbibliotek ser inte något problem i att deras elbil skulle användas av företag

En röd elbil är parkerad framför Åbo stadsbibliotek med sina stora glasfönster.
Bildtext Försöket med att biblioteket hyr ut en elbil pågår till den 28 maj.
Bild: Julio Giuseppi​

Yle Åboland har fått tips om att matbud i staden använt bibliotekets allmänna elbil för att köra ut mat. Biblioteket tycker att möjligheterna till missbruk är för begränsade för att utgöra något verkligt problem.

Bibliotekschef Rebekka Pilppula säger att möjligheten till att elbilen skulle missbrukas av företag diskuterades under projektets planeringsskede, men då ansågs oron vara obefogad eftersom uthyrningstiden är så begränsad. Dessutom kan en person endast ha en aktiv bokning i kraft åt gången.

– Om någon vill använda elbilen för att sköta ärenden för sitt företag så kan vi inte göra så mycket åt saken. Vi har också en liten förhoppning om att det här kan vara ett bra sätt för företag att testa på elbilar och sedan kanske också köpa en, säger Pilppula.

Enligt data som biblioteket samlat in om vem som hyr elbilen finns det heller inga större tecken på att systemet missbrukas av någon särskild aktör.

– Bokningskalendern har varit nästan full ända sedan försöket började och det har hela tiden varit olika personer som använt sig av tjänsten, säger Pilppula.

För att boka bibliotekets elbil måste personen ha både ett bibliotekskort och ett finskt körkort, vilket gör det svårare för samma person att göra flera reservationer på samma gång.

– Det här är också frågan om ett kort försök för biblioteket. Vi ser inte att här finns något problem. Elbilen ger ingen hållbar lösning för företag att skära ner i sina kostnader, säger Pilppula.

– Om det visar sig att det blir vanligt att en gratis tjänst utnyttjas fel så måste vi naturligtvis ingripa, säger Pilppula.

I övrigt säger Pilppula att uthyrningen av elbilen har löpt smärtfritt och att biblioteket samlar in respons av alla som hyr den. Responsen publiceras efter att försöket med elbilen är över. Försöket pågår till den 28 maj.

Diskussion om artikeln