Hoppa till huvudinnehåll

Utrikes

Kina lockar unga kvinnor med skattelättnader och bidrag – för att få dem att föda barn

Ett barn med hörselskydd sitter på en vuxens axlar.
Bildtext Kina satsar hårt på bidrag till invånare som skaffar barn. Ju fler barn, desto mer bidrag. Den här bilden är tagen på en festival i Hongkong i mars.
Bild: Ben Marans/SOPA Images/Shutterstock/All Over Press

Kina har över 1,42 miljarder invånare, men enligt staten räcker det inte. Nu kickar kinesiska myndigheter i gång projekt som uppmuntrar speciellt unga kvinnor att gifta sig och skaffa barn.

Kinas befolkningskurva gick för första gången på över 60 år neråt i början av året. Det föds allt färre barn i Kina och samtidigt blir befolkningen äldre, vilket lett till att Indien gått om Kina som världens folkrikaste land.

För få barn är något som Kina inte haft problem med tidigare.

År 1980 tvingades landet införa ettbarnspolitik, alltså regler om att ett par endast får skaffa ett barn. Det här eftersom kineserna helt enkelt var på väg att bli för många i för snabb takt.

Ettbarnspolitiken gällde i 35 års tid, fram till år 2015. I nuläget får kinesiska par skaffa tre barn. Det har däremot visat sig att väldigt få par skaffar mer än ett barn, om ens det.

Därför försöker kinesiska staten nu sporra befolkningen att lägga i en högre växel i barnafödandet.

Gratis utbildning och bostadsbidrag

Kina har kickat i gång ett pilotprojekt i fler än 20 städer för att marknadsföra en ny era av äktenskap och barnafödande. Kina vill på alla sätt göra samhället till en barnvänlig plats.

Kinesiska myndigheter vill att invånarna gifter sig och skaffar barn i en yngre ålder. Ju tidigare man kommer i gång, desto fler barn kan man skaffa.

– Samhället måste guida unga människor mot konceptet om äktenskap och barnafödande, säger demografen He Yafu till kinesiska Global Times.

Närbild av äggfrysning.
Bildtext Enligt experter borde ensamstående och ogifta få möjlighet att frysa sina ägg i ett försök att locka fler att föda barn.
Bild: Medical Works / Alamy/All Over Press

Kina försöker locka unga att skaffa barn genom skattelättnader, bostadsbidrag och gratis eller subventionerad utbildning om de får tre barn.

Myndigheter erbjuder också andra månatliga bidrag till nya föräldrar.

Samtidigt har statens politiska rådgivare föreslagit att ensamstående och ogifta borde få möjlighet att frysa sina ägg och utföra IVF-behandling.

Inte bara kvinnors ansvar att ta hand om barnen

Många kinesiska kvinnor har låtit bli att skaffa barn eftersom det är dyrt och eftersom de måste pausa karriären. I Kina förekommer fortfarande stereotypiska könsroller där det är kvinnan som ska sköta barnen och mannen jobba.

Kinesiska myndigheter uppmanar nu föräldrar att dela på ansvaret att fostra barnen.

Systemet är ändå ganska föråldrat. Man vill ge mammor mer föräldraledigt, kring 160 dagar, men papporna har fortfarande bara rätt till några få dagar föräldraledighet.

Kina vill också göra sig av med så kallade brudköp, det vill säga en praxis där mannen bidrar med egendom till brudens familj för att kompensera för att brudens familj ”överlåter” sin dotter.

Källor: Reuters, Global Times