Hoppa till huvudinnehåll

Politik

Tre stora namn i Yles presidentenkät – Haavisto överlägsen etta

Uppdaterad 16.05.2023 11:20.
De tre toppkandidaterna i presidentenkäten: Pekka Haavisto (28%), Olli Rehn (15 %) och Mika Aaltola (13 %).
Bildtext Här har vi finländarnas toppval för presidentposten: Haavisto, Rehn och Aaltola.
Bild: Jarmo Kuusinen / AOP, Silja Viitala / Yle, grafiikka: Nanna Särkkä / Yle

I Yles presidentenkät har de tre populäraste namnen nu ryckt ifrån resten. Av de stora partierna är Centern det enda som har möjlighet att vaska fram en egen kandidat med stöd på över 10 procent.

Pekka Haavisto (Grön) är överlägsen etta medan Olli Rehn (C) och utrikesexperten Mika Aaltola får stöd på över 10 procent, enligt Yles enkät. Stödet för alla tre har ökat sedan den senaste gallupen i början av året.

De tillfrågade i Taloustutkimus enkät har fått en lista på 38 namn och ombetts välja ut sina fem favoritkandidater. Det är Yles finska nyhetsredaktion som valt ut namnen på basen av vem som kan tänkas ställa upp.

De flesta av personerna på Yles lista har inte meddelat om de vill ställa upp i presidentvalet, och några av dem har till och med sagt att de inte tänker göra det.

Det är ändå inte ovanligt att en kandidat i ett presidentval tidigare sagt att hen inte tänker ställa upp, men sedan ändrat sig.

Pekka Haavisto mer än en grön kandidat

Pekka Haavisto har förlorat i två presidentval, båda gångerna mot Sauli Niinistö. Speciellt i valet 2012 sågs Haavisto uttryckligen som De Grönas kandidat. Då lyckades han med nöd och näppe samla röster över partigränserna för att nå en andra omgång.

Nu verkar det som Haavisto inte längre anses vara en partibunden politiker, utan en statsman som står ovanför politiken. Det hjälper storligen när man ska samla röster i ett presidentval.

Haavisto är numera populär inom alla väljarsegment. Vare sig det handlar om åldersgrupper, socioekonomisk status, utbildning eller kön är Haavisto etta bland de tillfrågade.

Inte heller partisympatier är ett hinder för att gilla Haavisto. Endast Centeranhängare, sannfinländare, kristdemokrater och Rörelse Nu-anhängare har någon annan favoritkandidat.

När man ser till partisympatier i övrigt visar det sig att speciellt socialdemokraterna är desillusionerade.

SDP har varken Marin-effekt eller någon annan effekt att förlita sig på

Pekka Haavisto är alltså populärast också bland socialdemokratiska väljare. Han slår det egna partiets Sanna Marin med hästlängder, Haavisto får 39 procent av sossarnas röster medan Marin får 18.

SDP verkar alltså gå mot ännu ett imagemässigt bottenval. Partiet som gav Finland tre presidenter i rad, Mauno Koivisto, Martti Ahtisaari och Tarja Halonen hamnade sedemera i en brant utförsbacke.

Paavo Lipponen fick cirka 6 procent 2012, Tuula Haatainen drygt 3 procent 2018. Till råga på allt hade partiet stora problem att ens hitta någon i de egna leden som ville ställa upp i det senaste valet.

Farsen riskerar upprepa sig. Sanna Marin har inte på något sätt gett sken av att vilja ställa upp som kandidat. Nummer två på listan är ex-partiledaren och EU-kommisionären Jutta Urpilainen.

Urpilainens stöd är ändå obefintligt. I Yles gallup får hon 2 procent av rösterna. Såna siffror brukar inte uppmuntra till att vilja ställa upp.

Bland socialdemokraterna har till och med Olli Rehn ett högre stöd än Urpilainen.

Olli Rehn samlar stöd i långsam takt

Olli Rehns storhetstid var för ett år sedan. I Yles presidentenkät från mars 2022 var Olli Rehn det populäraste alternativet med 20 procent av rösterna.

När han intervjuades i tidningar kom journalisten alltid ihåg att höra sig för om hans presidentvalsplaner.

Efter det föll Olli Rehn i skymundan, någonstans bakom Pekka Haavisto.

Till Olli Rehns nackdel talar att stödet för honom är ganska ojämnt fördelat. Det är främst äldre väljare utanför de stora städerna som tycker om Rehn, i andra grupper är stödet svagt.

Dagens enkät tyder ändå på att Rehn inte är att räkna ut, han ökar sitt stöd jämfört med januari i år.

Farten är visserligen långsam. 14 procent nämnde Rehn i januari, nu har den siffran ökat till 15.

Samtidigt flåsar den svarta hästen Mika Aaltola alltjämt Rehn i nacken.

Mika Aaltola säger inte nej, utan kanske

Chefen för Utrikespolitiska institutet Mika Aaltola är märkbart smickrad över det stora stöd han har som en outsider-kandidat.

Han har ändå inte velat spela lättfångad, utan har tvärtom sagt att han inte vill ställa upp, om än med lite vaga formuleringar.

Det senaste beskedet är ändå att partierna gärna får ta kontakt om de vill nominera honom. Visserligen vägrar Aaltola meddela vilket parti han i såfall skulle stå närmast.

Kandidater som inte nominerats av något etablerat parti har haft mycket svårt att klara sig i finska presidentval. Det vet Aaltola och han har därför varit skeptisk till att nomineras av någon sorts folkrörelse.

SFP:arna väljer Haavisto

Med bara åtta månader kvar till val börjar det bli bråttom för andra hugade än de tre stora, Haavisto, Rehn och Aaltola.

Jussi Halla-Aho kommer in på fjärde plats i dagens enkät. Halla-aho har ändå inte något brett stöd. När man sållar igenom de tillfrågades fem-i-topp-namn, kommer Halla-aho relativt lågt ner på listan. I en eventuell andra presidentvalsomgång vore Halla-aho alltså en svagare kandidat än andra toppnamn.

Samlingspartiet håller på att hamna i samma utförsbacke som SDP. Sauli Niinistö har ingen tronföljare inom partiet och de egna väljarnas favoriter är Mika Aaltola och Olli Rehn.

Alexander Stubb når visserligen upp till 17 procent bland samlingspartisterna, men Stubb är en splittrande kandidat av nästan Halla-ahoska mått. Frånsett några enstaka SFP:are har Stubb just inget stöd bland andra partiers väljare.

På tal om SFP-sympatisörerna så är deras favoritkandidat Haavisto med överväldigande majoritet, enligt enkäten. Tre SFP-namn finns med på listan av valbara, av dem får Anders Adlercreutz de flesta rösterna av de egna.

Fotnot: Enkäten genomfördes 4.–9.5.2023 och erhöll svar av 1656 personer.

Diskussion om artikeln